AAA

SVET | 29.06.2015 08:50

Solarni avion na putu iz Japana za Havaje

Avion na solarni pogon "Solar impals dva" (Solar Impulse 2) krenuo je rano jutros iz Japana u pokušaju da obavi petodenvni let preko okeana do Havaja, u osmoj etapi planiranog putovanja oko sveta bez klasičnog goriva, odnosno na solarni pogon.

Avion "Solar impals dva" sa svojim dugim krilima koji su osvetljavali nebo krenuo je u 3.03 jutros po lokalnom vremenu sa aerodroma u Nagoji, u centralnom Japanu, posle neplaniranog jednomesečnog prekida poduhvata u Japanu zbog lošeg vremena.

Let do Havaja, što će biti najduža etapa puta letelice do sada, riskantan zato što skoro uopšte nema mesta za sletanje ako se nešto nepredviđeno dogodi. 

Švajcarski pilot Andre Boršberg leti sam. Avion koji je krenuo iz Abu Dabija 9. marta pokreće se sa više od 17.000 solarnih ćelija raspoređenih na krilima koje pune baterije aviona.

Sa Havaja avion će nastaviti za Feniks, zatim preko SAD i Atlantika do Evrope pre nego što se vrati u Abu Dabi.

Boršberg je prvobitno krenuo iz Nandžinga, u Kini, za Havaje, 31. maja, ali je skrenuo na aerodrom u Nagoji u centralnom Japanu 1. juna zato što je hladan talas pretio da mu blokira  put. Posle popravke krila, on i članovi njegovog tima čekali su u Nagoji da budu povoljne prilike za nastavak leta.

Cilj projekta je da pokaže potencijal poboljšane energetske efikasnosti i čiste energije, mada letovi na solarni pogon još nisu komercijalno izvodljivi. 

"Solar impals dva" zavisi od dobrih vremenskih uslova i organizatori su čekali oko devet sati posle poletanja da avion prođe, kako su rekli, i "tačku posle koje nema povratka" pre nego što su zvanično objavili da je let u toku. 

"Sada u punom jeku na letu za Havaje. Vrlo jake emocije kad sam prešao tačku posle koje nema povratka, odavde počinje istraživanje", napisao je Boršberg u Tviter poruci.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.