AAA

SVET | 12.08.2017 16:05 > 12.08 16:13

Hiljade ljudi na čelu sa gradonačelnicom u praškoj gej paradi

Hiljade Čeha prošle su danas u živopisnoj povorci, sa odećom ili detaljima u bojama duge, noseći šarene balone, na 15 alegorijskih vozila, plešući u ritmu muzike, u tradicionalnoj paradi seksualnih manjina Prag prajd.

Pokroviteljstvo nad gej paradom, koja je centralna manifestacija sedmodnevnog festivala za prava i protiv disikriminacije LGBT populacije, preuzela je kao i ranijih godina gradonačelnica Praga Adrijana Krnačova a danas su sa njom na čelu povorke i ambasadori više zemalja, pre svega Evropske unije.

Prag prajd koji se u češkoj prestonici organizuje od 2011. godine ovog puta pozvao je Čehe na festival parolom "Suvišni festival?", da bi upozorio da, iako su u Češkoj zakonom omogućeni istopolni brakovi a Ustavni sud je nedavno otškrinuo vrata za zaobilazni način homosekualcima i lezbijkama da usvajaju decu, da gej parada nije suvišna i nepotrebna, jer postoji razlika izmedju pukog tolerisanja i istinskog poštovanja prava i dostojanstva seksualnih manjina.

Iako u Pragu LGBT aktivisti ne moraju da strahuju od fizičkih napada ekstremista kao u susednim zemljama, recimo u Slovačkoj i Poljskoj, gde parade redovno štite kordoni specijalaca a u praškoj povorci je tradicionalno i masa  heteroseksualnih Pražana, Prag prajd ipak prate manji protesti, većinom vernika i tzv. pokreta za život, odnosno protivnika abortusa.

I danas se na početku gej parade na Vaclavskom trgu jedan Čeh sa transperentom protiv parade upustio u živu diskusiju i pokušaj da homoseksualce preobrati i ubedi da su muškarci koji u stvari žele ženu ali bez uspeha a mnogi učesnici gej parade su tu kraću raspravu iskoristili da sa njim naprave selfi.

"Za ovih sedam godina Prag prajd je postao veliki festival koji privlači i strance. Turisti obožavaju Prag a posebno ga obožavaju LGBT turisti. Prema našim istraživanjima četvrtina učesnika festivala su stranci. Prag pokazuje da je grad otvoren za sve", kazala je agenciji ČTK direktorka Prag prajda Kateržina Saparova.

Ekonomisti procenjuju da je čist prihod turizmu i ugostiteljima u Pragu od turista koji dodju na Prag prajd za tih nedelju dana oko šest miliona evra.

Učesnici gej parade nakon prolaska centrom Praga okupili su se u parku Letna na velikom koncertu koji traje do večernjih sati.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.