AAA

SVET | 07.09.2017 13:50 > 07.09 13:51

Fejsbuk: Reklamirani postovi pred izbore u SAD povezani sa Rusijom

Interna istraga u Fejbuku je pokazala da je stotine lažnih naloga kojima je najverovatnije upravljano iz Rusije bilo korišćeno za plaćanje reklama u cilju jačanja političkih tenzija u SAD pre predsedničkih izbora 2016, navela je ta društvena mreža.

Istraga, pokrenuta zbog navoda da je Fejsbuk iskorišćen za uticanje na političke procese u Americi, otkrila je brojne naloge za koje se veruje da su korišćeni u orkestriranoj kampanji produbljivanja političkih razlika, piše Frans pres.

Oko 470 naloga je izmedju juna 2015. i maja 2017 potrošilo više od 100.000 dolara za reklamiranje objava lažnih vesti ili postova koji upućuju na stranice sa lažnim vestima, naveo je jedan od zvaničnika Fejsbuka.

Tim novcem je plaćeno oko 3.000 reklama. Nalozi i stranice koje krše pravila Fejsbuka su ugašeni, naveo je šef bezbednosti kompanije Aleks Stejmos.

Prema zaključcima istrage, "ti nalozi i stranice su bili ovako ili onako povezani i najverovatnije upravljani iz Rusije", naveo je Stejmos.

Stejmos je rekao da Fejsbuk želi da utvrdi "postoji li veza izemdju ruskih napora (da utiču na izbore) i plaćenih reklama na Fejsbuku".

Kompanija je navela da je otkrila da je oko 50.000 dolara potrošeno na objavu 2.200 političkih objava sa kompjutera "čiji nalozi imaju IP adresu u SAD ali im je kao jezik podešen ruski". Fejsbuk je naveo da takvi nalozi nisu prekršili zakon.

Navedeno je da će nalazi istrage biti saopšteni američkim vlastima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.