AAA

SVET | 14.09.2017 14:45 > 14.09 15:24

Nova novčanica s Džejn Ostin puštena u opticaj u Britaniji (VIDEO)

Nova plastična novčanica od deset funt sa likom Džejn Ostin, jedne od najomiljenijih britanskih spisateljista, puštena je danas u opticaj.

Izuzimajući kraljicu čiji portreti su na svom britanskom novcu, Džejn Ostin je tek treća žena koja se nalazi na nekoj britanskoj novčanici u savremeno doba, posle Florens Najtingejl i drušvene reformatorke Elizabet Fraj. Ostin je izabrana posle kampanje za veće predstavljanje žena.

Nova novčanica predstavlja najnoviji pokušaj Banke Engelske da napravi bezbednije novčanice. Ona je odštampana na polimeru, kao i nedavno izdata novčanica od pet funti na kojoj se nalazi Vinston Čerčil.

Pored portreta Džejn Osten koji je naručio njen nećak 1870, na banknoti je i citat iz romana "Gordost i predrasuda": "Izjavljujem da na kraju nema većeg zadovoljstva od čitanja".

Novčanica je izdata u godini kada se obeležava 200 godina od smrti slavne spisateljice. Džejn Ostin, koja je imala 41 godinu kada je umrla, 18. jula, 1817, pisac je omiljenih dela kao što su "Razum i osećajnost" i "Gordost i predrasuda" i druga.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.