AAA

SVET | 22.09.2017 09:20

Rohani: Iran će osnažiti vojne kapacitete uprkos kritikama

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da će njegova država osnažiti svoje vojne i balističke kapacitete uprkos kritikama SAD i Francuske."Želeli vi to ili ne, ojačaćemo naše vojne sposobnosti... Za odbranu domovine nećemo tražiti dozvolu ni od koga", rekao je Rohani u govoru koji je prenela državna televizija.

Iran je u poslednjih nekoliko godina razvio balistički program koji zabrinjava SAD, ali i Saudijsku Arabiju, glavnog iranskog rivala u regionu, Izrael i neke evropske zemlje uključujući Francusku.

Teheran tvrdi da je iranski balistički program isključivo odbramben.

"Naša vojna sila nije osmišljena za napade na druge zemlje", rekao je Rohani.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je ponovo oštro kritikovao iranski nuklearni sporazum u govoru pred UN i nagovestio izlazak SAD iz njega.

Tramp je nuklearni sporazum s Iranom nazvao "sramotom" za SAD i rekao da vlada Irana "maskira korumpiranu diktaturu lažnim prividom demokratije" i nemilosrdno vrši represiju nad svojim gradjanima.

I francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je juče da nuklearni sporazum zaključen s Iranom 2015. godine nije dovoljan s obzirom za regionalni razvoj dogadjaja i na "rastući pritisak koji Iran vrši u regionu".

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.