AAA

SVET | 22.09.2017 13:05

Na paradi u Teheranu Iran predstavio novu balističku raketu


Iranska revolucionarna garda danas je predstavila najnoviju balističku raketu koja može da dostigne većinu ciljeva na Bliskom istoku, uključujući Izrael.Raketa je predstavljena tokom vojne parade u Teheranu, održane povodom godišnjice iračko-iranskog rata.

Raketa Koramšar, dometa 2.000 kilometara, prikazana je prvi put iako se Teheran hvalio da ih ima u arsenalu.

Na današnjim vojnim paradama u Teheranu i drugim iranskim gradovima, učestvovali su pripadnici Revolucionarne garde, kao i vojske i policije.

Istovremeno je iranski predsednik Hasan Rohani danas najavio da će njegova država osnažiti svoje vojne i balističke kapacitete, uprkos kritikama SAD.

"Želeli vi to ili ne, ojačaćemo naše vojne sposobnosti... Za odbranu domovine nećemo tražiti dozvolu ni od koga", rekao je Rohani, prenela je državna televizija.

Tramp je u avgustu potpisao zakon kojim se kažnjavaju svi koji su umešani u iranski balistički raketni program i svi koji posluju sa njima.

Iran je u poslednjih nekoliko godina razvio balistički program koji zabrinjava SAD, ali i Saudijsku Arabiju, glavnog iranskog rivala u regionu, Izrael i evropske zemlje.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.

Kritikujući iranski nuklearni sporazum, američki predsednik Donald Tramp je nagovestio da bi SAD mogle da ga napuste.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.