AAA

SVET | 27.09.2017 09:00 > 27.09 10:21

Evakuisano 7.000 zbog aktiviranja vulkana na Vanuatuu

Više od 7.000 ljudi evakuisano je iz svojih domova na arhipelagu Vanuatu zbog pojačane aktivnosti vulkana i straha od erupcije.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na ostrvu Ambae gde je vulkan poslednjih dana izbacivao pepeo i stene.

Meštani blizu vulkana premešteni su u škole i druge javne prostorije na istočnom i zapadnom delu ostrva koje su manje izložene opasnosti. 

Direktor Kancelarije za upravljanje nacionalnim katastrofama Šadrak Velegtabit rekao je da je brod stigao danas sa hranom, vodom i drugim nephodnim potrepštinama, a da se još jedan očekuje u petak.

Oficiri Novog Zelanda preleteli su juče preko vulkana i naveli da su videli ogromne stubove dima, pepela i vulkanskih stena kako izlaze iz kratera. Kapetan Nik Olni rekao je da su već ranije planirali vazdušni nadzor tog ostva i ponudili su vlastima države Vanuatu fotografije i sve potrebne informacije.

On je rekao da je vojska uvek spremna da pomogne pacifičke susede, posebno u ovakvim vremenima.

Odelenje za meteorologiju i geološke opasnosti Vanuatua navelo je u upozorenju da su pod najvećim rizikom meštani u krugu od oko 6,5 kilometara od vulkana. Takodje je upozoreno da bi kisele kiše mogle da naškode usevima u široj oblasti.

Republika Vanuatu, koje je na putu od Australije do Havaja, ima oko 80 ostrva od kojih je oko 65 nenaseljeno, a na tom arhipelagu živi oko 280.000 ljudi. 

Nalazi se na takozvanom vatrenom pojasu na Pacifiku duž koga su seizmički spojevi, gde se često dogadjaju zemljotresi i aktiviraju vulkani. KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.