AAA

SVET | 03.07.2015 14:20

Uništili antikvitete iz Palmire

Islamska država saopštila je da je uništila šest arheoloških predmeta iz antičkog grada Palmire koje je zaplenila od krijumčara.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć navodi se da su ti predmeti pronađeni na kontrolnom punktu na kojem je zaustavljen krijumčar koji je izbičevan.

Na slikama koje su objavili ekstremisti može se videti kako uništavaju predmete velikim čekićima, kao i bičevanje krijumčara.
Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da nije jasno da li zaplena autentična ili su uništeni lažni antikviteti kao pokriće za krijumčarenje koje sama Islamska država sprovodi.

Mada nema čvrstih pokazatelja količine novca koju je Islamska država zaradila pljačkajući antikvitete, satelitski snimci i posredni dokazi potvrđuju rasprostranjene pljačke arheološklih nalazišta u oblastima pod kontrolom džihadista.

Islamska država je zauzela sirijski grad Palmiru u maju zbog čega su mnogi izrazili zabrinutost da će ekstremisti uništaviti antikvitete kao u susednom Iraku.

Palmira se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine zbog 2000 godina starih rimskih građevina, ruina i neprocenjivih istorijskih predmeta zbog kojih su pre građanskog rata desetine hiljada turista svake godine posećivale to mesto udaljeno u pustinji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.