AAA

SVET | 13.10.2017 14:15 > 13.10 15:13

Posle pet godina zatočeništva u Pakistanu oslobodjen američko-kanadski par s decom (VIDEO)

Pet godina od kada ih je otela ekstremistička grupa u planinama Avganistana, jedna Amerikanka, njen suprug Kanadjani, ali i njihovo troje dece koja su se rodila u zatočeništvu, oslobodjeni su u dramatičnoj operaciji koju su organizovale američka i pakistanska vlada i napustili su Pakistan, saopšteno je danas.

SAD su saopštile da su pakistanske vlasti uspele da izdejstvuju oslobadjanje Kejtlin Kolman iz Pensilvanije i njenog supruga Kanadjanina Džošue Bojla koje je otela grupa Hakani, povezana s talibanima.

Operacija sprovedena posle višegodišnjih američkih pritisaka na Pakistan, izvedena je brzo i završena je sa opasnim upadom, pucnjavom i zastrašujućom pretnjom otmičara da će "ubiti taoca", prenose mediji.

Bojl ima ranu od šrapnela, saopštila je njegova porodica.

"Danas su slobodni", rekao je predsednik SAD Donald Tramp u sinoćnom saopštenju i pozdravio američko-pakistansku sradnju.

Tramp je pohvalio Pakistan zbog spremnosti da "uradi više da obezbedi sigurnost u regionu" i dodao da ovo oslobadjanje nagoveštava da su druge zemlje "ponovo počele da poštuju SAD".

Par je otet u oktobru 2012. na putu kroz Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Avganistan. Kolman je tada bila trudna.

Pakistanska vojska saopštila je da su porodicu oslobodili pakistanski vojnici u operaciji zasnovanoj na obaveštajnom radu, pošto su taoci dovedeni iz Avganistana.  

Bojl i kanadski visoki komesar za Pakistan opisali su scenu oslobadjanja sa pucnjavom kada su Bojla, njegovu suprugu i njihovu decu presrele pakistanske snage dok su ih prebacivali njihovi otmičari u prtljažniku automobila. Bojl je rekao da su neki od otmičara ubijeni.

Američki vojni zvaničnik rekao je da je vojni tim specijalizovan za taoce došao u Pakistan u sredu i da se pripremao da porodicu odvede avionom.

Dogadjaji su se brzo odvijali u sredu popodne gotovo pet godina u dan od kada su Kolman i Bojl izgubili kontakt s rodjacima, dok su putovali po planinskoj oblasti blizu glavnog grada Kabula, znajući da su u "nebezbednom" delu Avganistana. Od tada je bilo samo video snimaka njih kao talaca, koje su objavljivali njihovi otmičari, a povremeno su slali pisma.

Američki zvaničnici su označili grupu Hakani kao terorističku organizaciju i napadali su je dronovima. Ali grupa deluje takodje kao kriminalna banda. Za razliku od Islamske države, ta grupa ne ubija zapadne taoce, već ih oslobadja ako joj se plati.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristina Friland rekla je da je njenoj vladi laknulo što je porodica sigurna, i zahvalila je američkoj, avganistanskoj i pakistanskoj vladi za to.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.