AAA

SVET | 18.10.2017 20:20 > 18.10 20:22

Soros dao 18 milijardi dolara za svoju oganizaciju Otvoreno društvo

Milijarder madjarskog porekla Džordž Soros dao je 18 milijardi dolara, veći deo svog bogatstva, svojoj dobrotvornoj organizaciji Otvoreno društvo čime će ona postati drugo po veličini filantropsko društvo u SAD, odmah iza Fondacije Bil i Melani Gejts, prenosi Foks njuz.

Sa 18 milijardi dolara Soroseva organizacija postaće jedna od najvećih filantropskih neprofitnih organizacija na svetu, javio je Vol Strit Džurnal (Wall Street Journal).

Ta sredstva iznose više od tri četvrtine Sorosevog bogatstva koje je, prema Forbsu, procenjeno na 23 milijarde dolara.

Soros (87), je godinama investirao novac u podršku liberalnih poduhvata u SAD i širom sveta. On je počeo da donira novac 1979, ali njegov oblik filantropije nije uvek išao glatko.

Fondaciju za otvoreno društvo je Soros osnovao pre više od 30 godina, sa proklamovanim ciljem "promocije demokratije i ljudskih prava u više od 120 država".

U Evropi njegov uticaj podstakao je niz protesta zbog navodnog mešanja u politiku. Madjarski parlament je čak usvojio zakon u aprilu koji će madjarskim vlastima omogućiti da zatvore univerzitet koji je on osnovao u Budimpešti.

Madjarski premijer Viktor Orban optužuje Sorosa da vodi političke igre da je uništio desetine miliona ljudi. Soros je zauzvrat nazvao madjarsku vladu mafijskom državom.

U Rumuniji Soros je optužen da finansira "zlo". Kampanje protiv Sorosa izbile su u Makedoniji, Srbiji i Slovačkoj, a neke od njih su eskalirale od izbora predsednika SAD Donalda Trampa u novembru prošle godine, prenosi Njujork tajms.

Soros je dugo bio jak Trampov protivnik i dao je više miliona dolara za kampanju Trampove izborne protivnice, demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

On je upotrebio svoj novac da ostsavi svoje obeležje i svoj uticaj na više od 100 organizacija u više od 100 zemalja na pet kontinenata. Soros je uložio novac u Planirano roditeljstvo, u pokret "Crni životi vrede" (Black Lives Matter) i dao 1,4 miliona dolara da doprinese usvajanju zakona u Kaliforniji da se posedovanje droge i manje kradje vode kao prekršaji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.