AAA

SVET | 18.10.2017 21:20

Amnesti traži oslobadjanje dvojice katalonskih aktivista

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešenal (Amnesty International) zatražila je večeras od španskih vlasti da smesta oslobode dvojicu katalonskih aktivista, pobornika za nezavisnosti te španske oblasti koji su optuženi za podsticanje na pobunu.

Amnesti je ocenio u saopštenju da su optužbe preterane.

Aktivisti Žordi Sančes i Žordi Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedeljak i odredjen im je pritvor dok traje istraga. Osumnjičeni su da su podstakli stotine ljudi 20. septembra u Barseloni da blokiraju izlaz jedne zgrade gde je civilna garda sprovodila raciju u nastojanju da spreči održavanje katalonskog referenduma. Pripadnici civilne garde ostali su blokirani do posle ponoći.

Amnesti je naveo da ova vrsta akcije može da se smatra narušavanem javnog reda ali da optužbe za podsticanje pobune mogu da donesu zatvorske kazne od deset godina i zato ih Amnesti smatra preteranim "sa stanovišta prava na slobodu govora i mirno okupljanje".

"Tražimo od vlasti da odustanu od optužbi, i odmah prekinu pritvor" toj dvojici ljudi, rekao je Eteban Beltran, direktor Amnesti internešenala u Španiji.
 
Zbog njihovog hapšenja juče su održane velike demonstracije u Kataloniji, na kojima su Katalonci mahali plakatima na kojima se traži oslobadjanje njihovih "političkih zatvorenika".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.