AAA

SVET | 28.10.2017 23:55

Papa žali zbog 'dramatične sterilnosti' u EU

Papa Franja је u subotu rekao da žali zbog "dramatične sterilnosti"
Evropske unije u kojoj se radja malo dece i koja ne uspeva da bude uzor mladima.

"Tradicionalno, opredeljujemo se za izdaju" ideala koji čine veličinu Evrope, ocenio je argentinski papa u svojoj još jednoj lekciji EU pred učesnicima konferencije o hrišćanskom doprinos budućnosti evropskog projekta.

"Odbacivanje onoga što je došlo od očeva, nasledilo je vreme dramatične neplodnosti. Ne samo zato što se u Evropi radja malo dece (...), i jer su oni kojima je uskraćeno pravo da se rode mnogobrojni, već i zbog toga što se ona (Evropa) pokazala kao nesposobna da mladim ljudima prenese materijalne i kulturne instrumente za suočavanje s budućnošću", objasnio je Franja.

Pred evropskim liderima papa je govorio o odgovornosti hrišćana u Evropi, jer "određena sekularna pristrasnost" svodi religiju u "sasvim privatnu i sentimentalnu sferu".

Po njemu, hrišćani su "pozvani da ponovo daju dušu Evropi, da probude svoju savest, ne da zauzimaju prostor, već da podstiču procese koji stvaraju novu dinamiku".

Hrišćani takodje moraju podsetiti EU "da ona nije skup brojeva ili institucija, već da je čine ljudi".

"Nažalost, vidimo koliko često se razgovor lako svodi na raspravu o brojevima. Ne postoje građani, već postoje glasovi na izborima. Ne postoje migranti, nego postoje kvote. Nema radnika, postoje ekonomski indikatori, nema siromašnih, postoje linije siromaštva", rekao je on.

"Konkretan karakter ljudske osobe je time sveden na apstraktni princip, što je pogodnije", objasnio je papa.

Ponavljajući poziv za prijem migranata, takođe je priznao potrebu za "mudrim" upravljanjem koje zahteva "otvoreno srce", uz "mogućnost da se potpuno integrišu" pridošlice.

Oni imaju dužnost da "znaju, poštuju i prihvate kulturu i tradiciju domaćina", rekao je Franja.
Papa je na kraju pozvao hrišćane da budu "kreativni" da bi Evropa održala "obećanje mira" koji su dali  njeni osnivači.

Podsetivši da Italija ovih dana obeležava stogodišnjicu bitke kod Kaporeta (Kobarida), jedan od svojih najtežih poraza u Prvom svetskom ratu, papa je objasnio da je ta drama pokazala da "onaj ko odustane od sopstvenih pozicija, završava poražen".

"Ovo nije vreme za kopanje rovova", rekao je papa.

Od njegovog izbora 2013. godine, Horhe Bergoljo, prvi ne-evropski papa ,pokazao se kao zahtevan pristalica Evropske unije koju je novembra 2014. godine u Evropskom parlamentu u Strazburu uporedio s umornom "bakom".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.