AAA

SVET | 08.11.2017 12:35 > 08.11 15:20

Demonstranti blokirali puteve u Kataloniji. Španski sud poništio proglašenje nezavisnosti (VIDEO)


Putevi širom Katalonije blokirani su od jutros na više od 60 mesta, kao i neke železničke linije pred današnji najavljeni štrajk u toj španskoj oblasti, saopštila je Katalonska saobraćajna služba.

Nekoliko hiljada demonstranata koji se zalažu za nezavisnost Katalonije izašlo je danas u podne na centralni trg u Barseloni pridruživši se današnjem generalnom štrajku u znak protesta zbog hapšenja smenjenih članova katalonske regionalne vlade i aktivista.

Na generalni štrajk su danas pozvali separatistički sindikati, a političku dimenziju je dodalo to što su stranke i grupe civilnog društa pozvale radnike da se okupe u podne u glavnim katalonskim gradovima i ponovo uveče ispred gradskih skupština širom tog španskog regiona da protestuju zbog hapšenja aktivista i smenjenih zvaničnika katalonske vlade.

Protest su za danas sazvali ispred sedišta regionalne vlade dve grupe aktivista Katalonska nacionalna skupština i Omnium Kultural.

Demonstranti su mahali katalonskim zastavama i uzvikivali "Sloboda" za deset osoba koje su priveli španski sudovi u okviru istrage o pobuni i podsticanje na pobunu pre i pošto je katalonski parlament proglasio nezavisnost 27. oktobra.

Protesti treba danas da se održe u drugim katalonskim gradovima takodje u podne i ponovo uveče.

Uoči protesta organizovane su brojne blokade na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima uključujući i regionalni glavni grad Barselonu, i na nekim od glavnih arterija, navela je na svom Tviter nalogu Katalonska saobraćajna služba.

Nacionalna železnica Renfe saopštila je ranije da su vozovi zaustavljeni na desetinama linija zato što demonstranti blokiraju pruge. Nekoliko nacionalnih brzih pruga takodje je pogodjeno, navela je železnička kompanija, dodajući da vozovi ili kasne ili su preusmereni.

U severnom katalonskom gradu Djironi demonstranti su zaobišli policijske kontrole i ušli u glavnu železničku stanicu.

Demonstranti su prekinuli saobraćaj na autoputu AP7 severno od Djirone, jednoj od glavnih arterija koje povezuju Francusku i Španiju. Prekinut je i glavni put koji povezuje Barselonu i Madrid.

Španski sud poništio proglašenje nezavisnosti Katalonije

Španski Ustavni sud presudio je danas da je nelegalno nedavno glasanje u katalonskom parlamentu kojim je proglašena nezavisnost te oblasti od Španije.

Odluka suda objavljena je na dan kada su demonstranti blokirali puteve, zaustavili vozove i izašli na ulice Kataloniji španske oblasti u okviru štrajka i protesta zbog hapšenja smenjenih katalonskih državnih zvaničnika i aktivista pre i posle proglasa o nezavisnostio od 27. oktobra.

Sud je prvobitno suspendovao primenu proglašenja nezavisnosti prošlog meseca dok je na zahtev španske vlade razmatrao legalnost tog čina.  

Glasanje za nezavisnost u katalonskom parlamentu, koje je bojkotovala većina opozicionih poslanika, održano je uprkos ranijim sudskim odlukama. Proglašenje nezavisnosti izglasano je sa 70 glasova za, prema 10 protiv u regionalnom parlamentu od 135 mesta.

Kao odgovor na to španske centralne valstu su smenile katalonsku vladu, raspustile regionalni parlament i sazvale prevremene regionalne izbore za 21. decembar.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je danas da izbori u Kataloniji idućeg meseca treba da otvore novu političku eru u tom severoistočnom regionu i da ga vrate u normalu uz poštovanje zakona zemlje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.