AAA

SVET | 09.12.2017 17:05

ICAN: Ako atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna


Direktorka Medjunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) Beatris Fin rekla je danas u Oslu da dokle god atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna.

Fin, čija će organizacija sutra primiti Nobelovu nagradu za mir, rekla je da je pred svetom jasan izbor "kraj nuklearnog oružja ili kraj čovečanstva".

"Impulsivni nastup besa, proračunata vojna eskalacija, teroristički ili hakerski napad, ili nesreća ako ih ne eliminišemo, pre ili kasnije ćemo videti upotrebu nuklearnog oružja. To oružje nas ne čini bezbednim, nije sredstvo odvraćanja, samo tera druge države da se trude da naprave svoje. A ako vam nije prijatno da Kim Džong Un ima nuklearno oružje, onda vam nije prijatno sa nuklearnim oružjem. Dko vam nije prijatno da Donald Tramp ima nuklearno oružje, onda vam nije prijatno sa nuklearnim oružjem", rekla je Fin.

ICAN koji okuplja više od 450 organzacija, bio je vodeća snaga iza medjunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja usvojenog ranije ove godine. Do sada su se sporazumu priključile 53 zemlje, ali samo tri su ga ratifikovale. Da bi stupio na snagu, potrebno je 50 ratifikacija.

Nijedna nuklearna sila nije potpisala taj sporazum, a SAD, Velika Britanija i Francuska saopštile su da neće poslati ambasadore na dodelu Nobelove nagrade.

Sacuko Tarlou koja je preživela atomsko bombardovanje Hirošime 1945, zajedno sa Fin primiće nagradu, a kako je rekla da "nije previše iznendjena" diplomatskim odbijanjem.

"Ovo nije prvi put da se tako ponašaju (...) pokušavali su na više načina da sabotiraju, diskredituju ono što smo mi hteli da uradimo. Možda ovo pokazuje kojiko ih nervira uspeh koji smo do sada postigli", rekla je Tarlou.

ICAN je danas postavio 1.000 papirnih ždralova ispred norveškog parlamenta. Ždralove su napravila deca iz Hirošime.

"Svedoci smo povećanja pretnje korišćenja nuklearnog oružja. Države aktivno prete ubijanjem stotina hiljada civila. To nije šala. To je istinska pretnja koja se mora ispraviti i može se ispraviti. Mi možemo to da ispravimo", navela je Fin kod postavke.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.