AAA

SVET | 16.02.2018 15:35 > 16.02 15:49

U Turskoj šest novinara osudjeno na doživotni zatvor

Sud u Istanbulu osudio je danas na doživotni zatvor šest novinara optuženih za umešanost u propali puč 2106, saopštila je turska agencija Anadolija. 

Anadolija je navela da su medju osudjenim Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i istaknuta novinarka Nazli Ilidžak.

Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspelog puča 15. i 16. jula 2015. Oni su od početka negirali bilo kakvu umešanost u puč.  

Novinari su proglašeni krivim za "pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka"  i članstvo u terorističkoj organizaciji. 

Njihovo sudjenje kritikovali su aktivisti za odbranu slobode medija. 

Reporteri bez granica (RSF) napisali su na Tvitera da je ovo "crni dan" za slobodu štampe u Turskoj. 

Prošlog meseca turski sud je odbio da oslobodi Mehmeta Altana uprkos odluci Ustavnog suda u kojoj se navodi da je njegovo zatvaranje predstavlja kršenje njegovih prava. 

Šezdesetpetogodišnji Mehmet Altan, autor više dela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom (67).

Ilidžak, 73-ogodišnja novinarka i spisateljica koja je do 2013. radila za veliki provladin list sabah, je u zatvoru od jula 2016. godine.  

Ostalo troje danas osudjenih su bivši direktor marketinga dnevnika Zaman Jakup Simsek, instruktor policijske akademije Sirki Tugrul Ozengul i grafičar Zaman Fevzi Jazidži. 

Posle propalog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla. 

Turska je na 155. mestu od ukupno 188 u klasifikaciji slobode medija koju prave Reporteri bez granica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.