AAA

SVET | 28.07.2018 15:35 > 28.07 15:41

Hiljade demonstranata u Rusiji protiv reforme penzionog sistema (VIDEO)


Više hiljada Rusa učestvovalo je danas u demonstracijama koje je širom zemlje organizovala Komunistička partija protiv vladinog plana podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

U Moskvi je 100.000 ljudi, prema navodima organizatora, a oko 10.000 prema proceni novinara,  učestvovalo na dozvoljenom skupu protiv reforme koja se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ulicama Moskve odjekivali su uzvici "Putine, ne diraj naše penzije", a demonstranti su nosili plakate sa natpisima "Mi hoćemo da živimo od penzija a ne da umremo na radu".

Demonstracije su organizovane u desetinama drugih gradova, od dalekog istoka preko Sibira do zapada Rusije.

U Sankt Peterburgu, drugom po veličini gradu u zemlji, oko 1.000 ljudi okupilo se ispod crvenih zastava, neki s portretima Staljina u rukama.

Ovo neuobičajeno protivljenje nekoj meri koju podržava predsednik Vladimir Putin takodje se manifestuje i preko onlajn peticije u kojoj se traži ukidanje reforme. Peticija je prikupila 2,9 miliona potpisa. Komunistička partija, koja često podržava Kremlj, takodje je protiv reforme.

Putin nije pomenuo penzije tokom svoje predizborne kampanje kada je ponovo izabran za predsednika u martu. Njegova popularnost je pala na 64 odsto u julu u odnosu na 80 odsto u maju, prema ruskom centru za istraživanje javnog mnjenja (VTsIOM).

Prema predlogu zakona predvidja se postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 63 godine za žene i 65 za muškarce u odnosu na sadašnjih 55, odnosno 60. Ovo bi bila prva promena starosne granice u poslednjih 90 godina.

Opozicioni vodja Aleksej Navaljni je pozvao svoje pristalice da učestvuju u dozvoljenom skupu sutra poslepodne u Moskvi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.