AAA

SVET | 18.09.2018 15:05 > 18.09 15:10

U pratnji Muna u Pjongjangu direktori i estradne zvezde (VIDEO)


U ogromnoj pratnji južnokorejskog predsednika  Mun Džae-Ina na njegovom samitu s  severnokorejskim vodjom u Pjongjangu nalaze se brojni direktori kompanija uključujući naslednika najveće južnokrejske poslovne grupe Samsung kao i pop zvezdu poznatu kao "Korejska Bijonse".

Iz kancelarije Mun Džae Ina navodi se da će "specijalna"  52-očlana pratnja doprineti unapredjenju civilne razmene i veze s mladim Korejcima.

Neki stručnjaci smatraju da se Mun priprema za obnovu medjukorejske ekonomske saradnje kada diplomatija bude na kraju dala rezultate. Za sada su svi veliki zajednički ekonomski projekti izmedju dve Koreje u zastoju zbog sankcija, u kojima predvode SAD.

Dok su Mun i severnokorejski vodja Kim Džong Un vodili zvanične razgovore u sedištu severnokorejske vladajuće Radničke partije južnokorejski poslovni ljudi u Munovoj pratnji sastali su se sa severnokorejskim vicepremijerom Li Rjong Namom.

Neki južnokorejski umetnici išli su zajedno s Kimovom i Munovom suprugom Li Sol Džu i Kim-Džung-suk u obilaske dečje bolnice i muzičkog univerziteta u Pjongjangu.

Uključenje milijardera naslednika Samsunga Li Džae-jonga u Munovu pratnju je kontroverzno jer je Li osudjen za zločine vezane s velikim korupcionaškim skandalom oko bivše južnokorejske predsednice Park Geun-hje. Li je prvo dobio petogodišnju zatvorsku kaznu koja je smanjena na uslovnu kaznu od dve i po godine. On sada čeka konačnu odluku Vrhovnog suda u Seulu.

Upitan o uključenju Lija u delegaciju predsednika Muna na putu za Severnu Koreju, šef kabineta južnokorejskog predsednika rekao je "sudjenja su sudjenja a posao je posao".

Medju drugim poslovnim velikanima koji prate Muna je predsednica Hjundaj grupe Hjun Džeong-eun, potpredsednik Hjundaj Motor grupe Kim Jong-hvan, predsednik SK Grupe Čej Tae-von i generalni direktor LG Grupe Ku Kvang-mo.

Zvezda K-popa Ajli i reper Ziko opisani da predstavljaju novu kulturu, takodje su deo pratnje. Ajli je rodjena u Denveru u SAD kao Li Je Džin i odrasla u Nju Džersiju, a u Južnu Koreju se preselila 2010. gde je počela karijeru. Brzo je postala jedna od najvećih pop zvezda kada je pokazala svoje vokalne sposobnosti na televizijskim emisijama.

U južnokorejskoj delegaciji su i sportisti Park Džong-ah, hokejaš koji je bio u zajedničkom korejskom Olimpijskom timu ranije ove godine, i Hjun Džung-hva, bivši stoni teniser iz zajedničkog medjukorejskog tima za Svetsko prvenstvo 1991.

Ovo je treći samit Muna i severnokorejskog vodje Kim Džong Una ove godine a u centru pažnje je denuklearizacija Korejskog poluostrva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.