AAA

SVET | 15.10.2018 20:55

Turskim novinarima preti zatvor zbog kritike sudjenja američkom svešteniku


Dvoje turskih novinara optuženo je za uvredu nacije i institucija Turske pošto su u tekstovima nagovestili da sud te zemlje možda nije delovao nezavisno kad je donosio odluku u procesu protiv američkog sveštenika Endrjua Bransona.

Novinari opozicionog lista Džumhurijet, Dujgu Givenč i Alidžan Uludag, mogli bi da budu osudjeni na do dve godine zatvora zbog članaka objavljenih u julu, kada je sud odlučio da Branson bude prebačen u kućni pritvor posle dve godine provedene u zatvoru, navodi Asošiejted pres.

Njih dvoje negiraju optužbe, a Givenč je danas rekla da su oni "koristili ustavno pravo da kritikuju odluke kao novinari".

Sudjenje Givenč i Uludagu zakazano je za 20. decembar.

Sud u Izmiru proglasio je u petak Bransona (50) krivim za pomaganje teroristima i osudio ga na tri godine i mesec dana zatvora, ali ga je pustio na slobodu zbog vremena provedenog u pritvoru. On se potom vratio u SAD.

Branson je bio u centru diplomatskog spora SAD i Turske, a Vašington je dugo vršio pritisak na Ankaru da oslobodi sveštenika.

Bio je optužen za pomaganje mreži propovednika Fetulaha Gulena, kog Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča jula 2016. godine, i za pomaganje Radničkoj partiji Kurdistana koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.