AAA

SVET | 15.10.2018 21:55

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose s Vaseljenskom patrijaršijom


Ruska pravoslavna crkva (RPC) odlučila je danas u Minsku da u potpunosti prekine odnose s Vaseljenskom patrijaršijom zbog njene odluke da prizna nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve od Moskovske patrijaršije.

Predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza RPC, mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da je "na zasedanju Svetog Sinoda doneta odluka da se u potpunosti prekinu kontakti s Vaseljenskom patrijaršijom", prenosi Tass.

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu, predvodjena patrijarhom Vartolomejem Prvim, odlučila je u četvrtak da ukine osudu lidera šizmatičkih pravoslavnih crkava u Ukrajini, što je korak ka uspostavljanju autokefalne crkve u Ukrajini.

Mitropolt Ilarion je rekao da današnja odluka RPC o prekidu odnosa predstavlja odgovor na "nezakonite i nekanonske poteze" Vaseljenske patrijaršije.

"Ruska pravoslavna crkva ne priznaje te odluke i neće ih poštovati. Šizma je šizma, a crkva koja je priznala šizmatike isključila je sebe iz kanonskog pravoslavlja", naveo je Ilarion.

On je dodao da je to "glavni razlog" zašto RPC mora da prekine kontakte s Vaseljenskom patrijaršijom koja se, kako je rekao, "u potpunosti identifikovala sa šizmom", navodi Tass.

Kijevska mitropolija stavljena je pod jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve 1686. godine, a pozivi da se ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dodeli nezavisnost učestali su posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške Moskve proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

U Ukrajini trenutno postoje tri pravoslavne zajednice, od kojih jedna priznaje jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozivao je vaseljenskog patrijarha da dodeli nezavisnost ukrajinskoj crkvi.

RPC očekuje da Porošenko ispuni obećanje da će ukrajinska vlada poštovati izbor one pravoslavne zajednice u Ukrajini koja želi da ostane deo Ruske pravoslavne crkve.

Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je na zasedanju od 9. do 11. oktobra da "nastavi sa odobravanjem autokefalnosti Crkve Ukrajine".

Izmedju ostalog, Sinod je odlučio da ukine važenje "pisma iz 1686. godine" kojim je moskovskom patrijarhu dato pravo da imenuje Kijevskog mitropolita i da skine anatemu s lidera dve nekaknonske crkve u Ukrajini Filareta Denisenka iz Kijevske patrijaršije i Makarija Maletiča iz Ukrajinske autokefalne crkve.

Sinod je naveo da su se njih dvojica i njihovi sledbenici "našli u šizmi, ali ne iz dogmatičkih razloga", te da su "kanonski vraćeni u svoje hijerarhijske ili svešteničke činove, a njihovi vernici u zajednicu sa Crkvom".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.