AAA

DRUSTVO-VOJVODINA | 16.06.2019 17:10 > 16.06 17:10

Svenka Savić: Izostaje solidarnost studenata sa studentima, profesora sa studentima, vlada strah


Profesorica Univerziteta u Novom Sadu Svenka Savić ocenila je da je razlika izmedju današnjih studentskih protesta i onih iz 1996. i 1997. godine u tome što izostaje medjusobna studentska solidarnost i solidarnost izmedju studenata i profesora, kao i u tome što je danas strah veoma izražen."Nema Univerziteta bez solidarnosti studenata medjusobno, i studenata i profesora. Danas je nažalost muk profesora, ali i u studentskim udruženjima, kada je pretučen student koji izražava svoje kritičko mišljenje i koji protestuje, a mi smo ga tome učili", navela je Svenka Savić u autorskom tekstu za portal Autonomija.

Podsetila je da su na studentskim protestima 1996/97. godine profesori Novosadskog univerziteta formirali i Univerzitetski odbor za gradjansku inicijativu.

"Mnogi od njih više nisu medju nama, ali mi koji pamtimo danas znamo da je promena moguća ako smo zajedno, ali i da neka pitanja ostaju do danas, nažalost", navela je Svenka Savić.

Podsetila je da je jedan od osnovnih zahteva na početku protesta 1996. ostao aktuelan i do danas: "Objektivnost informisanja na državnim medijima i omogućavanje lakšeg osnivanja nevladinih radio-televizijskih stanica i demokratičniji odnos države prema privatnim medijima".

"Možda je nepromenjeno stanje i zato što je i danas isti sklop osoba kad je informisanje u pitanju. Ono što je novo je strah, nevidjeni strah od odmazde i osvete, kojeg onda nismo bili svesni…", ocenila je Svenka Savić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.