AAA

DRUSTVO-VOJVODINA | 07.12.2019 22:05 > 07.12 22:05

Subotičani protestovali protiv uništavanja kulturnog nasledja

Gradjanska inicijativa "Priroda i društvo" iz Subotice organizovala je danas na gradskom trgu protest protiv uništavanja kulturnog nasledja, nezakonitog rušenja zaštićenih objekata i postavljanja svetlećih reklama po užem centru grada.

Na protestu se okupilo oko 150 gradjana i pročitan je apel koji je do sada potpisalo oko 350 gradjana.
Gradjani zahtevaju od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinske vlade, Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja da shodno zakonskim ovlašćenjima preispitaju odluke gradskih službi Subotice koje su omogućile uništavanje kulturnog nasledja u gradu.

Gradjanska inicijativa "Priroda i društvo" u otvorenom pismu pozvala je ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da iskoristi zakonom propisana ovlašćenja, pokrene proceduru prema Vladi Srbije te zaustavi planove koji omogućavaju uništavanje kulturnog nasledja u Subotici.

Reditelj i profesor na akademiji Sabolč Tolnai rekao je na protestu da svaki dan "isplivava sve više konkretnih dokaza o prljavim rabotama i sprezi bogataša i vlasti".

"Rušenjem zaštićenih zgrada, vi stvarate klimatizovane grobnice bez duha, vi stvarate svet bez vazduha, bez lepote i bez nežnosti", kazao je Tolnai.

On je ocenio da svetleće reklame u zaštićenoj zoni, na Korzou i na šetalištu, na Radijalcu, nisu slučajno postavljene.

"Možete da zamislite čiji mio osmeh ćemo uskoro da gledamo na svima njima... Mi koji želimo da ostanemo u ovoj zemlji, moramo da budemo svesni da je odgovornost na svima nama. Nema ko više da se bori umesto nas, nema ko da edukuje naše mlade umesto nas i nema ko da glasa umesto nas", rekao je Tolnai.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.