AAA

DRUSTVO-VOJVODINA | 03.06.2020 16:20 > 03.06 16:33

Tišma: Vojvodina je izgubila svoj identitet, postala je medjuprostor

Književnik i muzičar Slobodan Tišma rekao je da je Vojvodina izgubila svoj identitet i da je postala "samo zona, neki medjuprostor". Tišma je u intervjuu za Al Džaziru rekao da Vojvodina "veoma loše prošla u raspadu Jugoslavije" i da je "uništena", te da je uspela da sačuva samo ime "iako su mogli i to da ukinu".

On je rekao da naša društva mogu da idu dalje jedino ako "dostojanstveno sahrane" svoje žrtve.

"Dostojanstveno sahraniti žrtve podrazumeva prihvatanje krivice, jedino tako je moguć preobražaj i pomirenje, ali to se ovde neće desiti nikada. Važno je samo zakopati žrtve što dalje od našeg atara da nas ne podsećaju na zlodela. Medjutim, potiskivanje nije nikakvo rešenje, u podsvesti će to uvek biti prisutno i trovaće. Ali ko danas još razmišlja o dostojanstvu", rekao je Tišma.

On je kazao da mu se "gade" patrijarhalni stereotipi "kao što su otadžbina, nacija, vera".

"Ja sam apatrid, moja zemlja više ne postoji. Bio sam Jugosloven, i to sam i ostao", rekao je Tišma.

Komentarišući dogadjaje vezane za ovogodišnju dodelu NIN-ove nagrade i odluku pojedinih književnika da je ubuduće bojkotuju, on je rekao da je ta "ujdurma" bila, izmedju ostalog, politički motivisana protiv jednog nezavisnog nedeljnika kakav je NIN.

"Žiri ti ne da nagradu i ti ga onda optužiš da nije objektivan ili da je ideološki motivisan, to nema veze s mozgom. Radi se o grupi pisaca koji skoro svake godine pišu roman, da bi konkurisali za nagrade koje verovatno neće dobiti. Bilo bi im bolje da malo temeljnije pristupaju poslu", rekao je Tišma.

Slobodan Tišma je novosadski književnik koji je 2012. godine dobio NIN-ovu nagradu za roman "Bernardijeva soba". Tišma je i konceptualni umetnik i frontmen nekadašnjih kultnih bendova "Luna" i "La Strada".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.