AAA

DRUSTVO-VOJVODINA | 12.07.2018 20:00

Sejdinović: Rešavanje dramatičnih problema u medijima je test za Vladu Srbije

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da od rešavanja gorućih pitanja u medijima zavisi učešće novinarskih udruženja u Radnoj grupi za izradu medijske strategije.

Sejdinović je to rekao agenciji Beta nakon prvog sastanka Koordinacionog tela Vlade Srbije sa Timom za dijalog, koji čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, a na kojem se razgovaralo o bezbednosti novinara i drugim brojnim problemima koji opterećuju gotovo sve oblasti medijske sfere.
On je ocenio i da će se vrlo brzo videti da li će Vlada Srbije kroz svoje Koordinaciono telo zaista biti spremna da rešava probleme za koje je, kako je ocenio, sama odgovorna.

"Na osnovu toga ćemo doneti odluku šta ćemo dalje da radimo", kazao je Sejdinović.

On je naveo da se na današnjem sastanku, izmedju ostalog, razgovaralo o potrebi da se deblokira rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i o problemima bezbednosti novinara koji su političke prirode.

"Izneli smo stav da predstavnici vlasti stvaraju atmosferu nasilja i targetiraju novinare, zbog čega je ugrožena njihova bezbednost. Takodje smo ukazali i na brojne zloupotrebe izvršne vlasti koja protivzakonito iznosi detalje iz istrage i na taj način dodatno ugrožava bezbednost i urušava institucije", kazao je Sejdinović.

Dodao je da su predstavnici udruženja ukazali i na ozbiljne probleme u sferi konkursnog sufinansiranja medija i brojne zloupotrebe u tom procesu i tražili da se Koordinaciono telo odredi prema tome, ali su predložili i konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku razgovaralo se i o potpuno netransparentnom odlivu novca gradjana ka medijima bliskim vlasti kroz javne nabavke, direktno ili indirektno oglašavanje, sponzorstva, donacije, ugovore i slično, a udruženja su zahtevala da se ta oblast uredi, te ukazala i na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije o tim temama.

Udruženja su ukazala i na "nezakonit status Tanjuga i Radio-televizije Kragujevac, na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara i medija, političke zloupotrebe REM-a, probleme u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, svakodnevno, kontinuirano kršenje novinarskog kodeksa i podršku vlasti medijima koji krše kodeks, te brojna druga otvorena pitanja".

"Skoro da nema oblasti u medijskoj sferi u kojoj ne postoje ozbiljni problemi. A ovo je tek početak jednog, čini se, mukotrpnog procesa, kojim ćemo testirati da li je Vlada Srbije zaista spremna da rešava brojne, rekao bih dramatične probleme na medijskoj sceni ili samo želi da se pred medjunarodnom zajednicom prikaže da je kooperativna", rekao je Sejdinović.

On je dodao da su udruženja podsetila Koordinaciono telo da je ovaj proces vezan sa radom Radne grupe za izradu medijske strategije, odnosno da su ta dva procesa medjuzavisna.

"Apsolutno nećemo dozvoliti da budemo iskorišćeni kao pre četiri godine, kada je Srbija dobila pozitivne ocene od EU za medijske slobode zahvaljujući donošenju novih medijskih zakona koji su u primeni proizveli potpunu katastrofu, ne zbog toga što su toliko loši, već zbog toga što vlast ne poštuje sopstvene zakone i što medije vidi kao alatku za održavanje vlasti i uništavanje političkih protivnika", naveo je predsednik NDNV-a.

Sejdinović je kazao da je danas postignut dogovor da se sastanci Koordinacionog tela Vlade Srbije i Tima za dijalog održavaju jednom mesečno, dok će u medjuvremenu teći komunikacija, te da će medijska i novinarska udruženja dalji dijalog i rad na medijskoj strategiji odredjivati u odnosu na konkretne rezultate vezane za rešavanje iznetih problema u medijskoj sferi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.