AAA

VRšNJAčKO NASILJE | 03.12.2019 15:10 > 03.12 16:16

Jović: Kažnjavanje nije jedini odgovor na vršnjačko nasilje (VIDEO)

Pomoćnica generalnog sekretara zaštitnika gradjana zadužena za prava deteta Nataša Jović izjavila je da je neophodno raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja u što mladjem uzrastu i istakla da kažnjavanje nije jedini odgovor, niti je način na koji se prevenira vršnjačko nasilje.

"Kažnjavanje kao jedini odgovor niti je bilo, niti jeste, niti će biti način na koji se prevenira nasilje. Kažnjavanje bi trebalo da bude mera kada druge mere na raspolaganju su primenjene i nije bilo uspeha u tome", rekla je Jović agenciji Beta.

Ona je ukazala da prevencija mora da počine jako rano.

"Kada dobijamo pritužbe iz šestog ili sedmog razreda shvatamo da su počeli problemi još u prvom razredu, ali ih niko nije na vreme prepoznao ni video da postoje. To su situacije šutiranja rančeva, bacanja kroz prozor, pa se onda kaže to se deca igraju. Pa ne igraju se! Još tada treba reći da je to nasilje i ne želimo da ga podstičemo", rekla je Jović.

Ona je kazala da decu treba učiti da društvo neće da razvija ni toleriše takvo ponašnje, i ukazati im da je to nešto što nije dobro.

Jović je istakla i da je potrebna podrška deci koja imaju problem u ponašanju.

"Dete koje ima pishološke i probleme koji se manifestuju nasilnim ponašanjem, tu kazna ne pomaže. Delovanje na problem pomaže i to zahteva ne samo školu nego i zdravstvenu ustanovu, Centar za socijalni rad, lokalnu zajednicu i porodicu", istakla je Jović.

Ona je navela primer da je posle tri godine vršnjačkog nasilja za dete koje je imalo problem sa ponašanjem, bilo dovoljno tri meseca zajedničkih aktivnosti da se detetovo nasilno ponašanje ne smanji, nego potpuno prekine.

Jović je kazala da je jedan od mehanizama koje su škole primenjivale uključivanje dece u vršnjačke timove za sprečavanje nasilja.

Kao oblik prevencije je istakla uspostavljanje nenasilne kulture u školi, koju ne grade samo deca nego odrasli i deca zajedno.

"Ako imate u školi nastavnike koji će da vredjaju i kažu sedi glup si ili kretenu i nemate reakciju škole na takvo ponašanje, vi onda imate školu koja ima nasilnu kulturu i ne možete od dece očekivati da deca grade nenasilnu kulturu", rekla je Jović.

Prema njenim rečima, odnos škole i roditelja je takodje važan.

"Ako nema saradnje ne može se rešiti problem, već se on u tom slučaju samo još više razvija", navela je Jović.

Ukazala je i da u medijima ima dosta štetnog sadržaja koji je dozvoljen čak i na nacionalnim frekvencijama, te da je pitanje zašto nadležni organi ne kažu dosta.

Upitala je zašto se sadržaj štetan za decu emituje u vreme kada je propisana zabrana emitovanja takvog sadržaja.

Ona je rekla i da mediji treba da govore o nasilju, ali ne na skandalozan način.

"Vršnjačko nasilje je fenomen koji nas okupira jer ga ima jako mnogo, ali izveštavati tako što će se izvršiti raspeće deteta na krst koje je izvršilo nasilje ili prekomerno davati podaci o žrtvi ili načinu na koji je nasilje izvršeno i praviti skandal priču, samo se radi na podsticanju nasilja, a ne na rešavanju problema", istakla je Jović.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.