AAA

VRšNJAčKO NASILJE | 13.12.2019 14:15 > 13.12 15:29

Crveni krst u Nišu uči djake i predškolce nenasilju, ali se nasilje ne smanjuje (VIDEO)


Crveni krst u Nišu organizovao je proteklih meseci čitav niz radionica na temu nenasilja sa učenicima Osnovne škole "Radoje Domanović", predškolcima škole "Učitelj Tasa" i decom uzrasta od tri do pet godina u Dečjem kulturnom centru. Radionice su organizovane u okviru programa "Promocija humanih vrednosti" koji Gradska organizacija Crvenog krsta Niš realizuje od 2006. godine.

Psiholog Crvenog krsta i koordinator programa "Promocija humanih vrednosti" Aleksandra Savić rekla je da se na radionicama sa decom razgovara na različite teme koje su u uskoj vezi sa prevencijom nasilja.

"Sa decom radimo na nenasilnoj komunikaciji, toleranciji, deci objašnjavamo šta je to stigmatizacija, šta je rodna ravnopravnost", izjavila je Savić na radionici koja je danas organizovana u školi "Radoje Domanović".
Ona je dodala da je u radionicama proteklih godina učestvovao veliki broj učenika iz škola u Nišu, ali i iz škola koja se nalaze na seoskom području.

"Prvi put ove godine radili smo sa predškolcima, jer smatramo da je potrebno da se deca od malih nogu uče toleranciji, poštovanju različitosti i tome da prihvataju vršnjake nepraveći razliku po pitanju nacionalnosti, vere, običaja i izgleda", rekla je Savić.

Ona je kazala da su volonteri Crvenog krsta zajedno sa njom radili na priručniku za decu predškolskog uzrasta, u kome su deci na prihvatljiv način objašnjene sve teme o kojima se razgovaralo na radionicama.

Radionice na temu nenasilja, dodala je Savić, Crveni krst planira da organizuje i tokom naredne godine.

"Program 'Promocija humanih vrednosti' nastavnici su ocenili kao odličnu meru prevencije nasilja medju decom i ublažavanja posledica. Svedoci smo da je nasilje danas jedan od većih problema u našem društvu", kazala je Savić.

Direktorka Osnovne škole "Radoje Domanović" Dušica Tričković rekla je agenciji Beta da je ta škola sa Crvenim krstom potpisala protokol o organizovanju radionica zato što je vršnjačko nasilje, na žalost, i dalje prisutno u školama koliko god nastavnici radili sa učenicima na prevenciji.

"Zaista je neophodna pomoć svih stručnih lica i uključivanje lokalne zajednice u rešavanje ovog velikog problema. Crveni krst organizuje niz radionica na temu svih vrsta nasilja, socijalnog, verbalnog, internet. Radionice su kontinuirane i pomažu nam u preveniranju nasilja", rekla je Tričković.

Ona je kazala da su u radionicama ove godine učestvovali učenici sedmog razreda škole "Radoje Domanović".

Tričković je rekla da je ta škola značajan pomak u suzbijanju internet nasilja medju učenicima napravila uvodjenjem "zone bez telefona", odnosno uvodjenjem zabrane učenicima da koriste mobilne telefone u školi i školskom dvorištu.

"Učenici sada za vreme odmora razgovaraju, druže se, užinaju, a ranije su svi to vreme koristili kako bi bili na internetu i gledali u telefone. Internet nasilje medju decom je i dalje prisutno, ali u mnogo manjoj meri", rekla je Tričković.

Prema njenim rečima, ono što se promenilo u odnosu na ranije godine je uzrast dece koja su nasilna prema vršnjacima.

"Ranije smo najviše problema imali sa učenicima sedmog i osmog razreda, a sada problem prepoznajemo već u petom razredu, a u šestom već dolazi i do eskaliranja", rekla je Tričković.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.