AAA

VRšNJAčKO NASILJE | 29.12.2019 09:05 > 29.12 09:05

Čačak: Vršnjačkog nasilja u školama manje nego prethodnih godina


Pedagog u Osnovnoj školi "Dr Dragiša Mišović" u Čačku Ivana Pantović ocenila je da vršnjačkog nasija ima sve manje i da je na smanjenje uticao preventivni rad sa učenicima."Pre pet godina bilo je mnogo više fizičkog nasilja medju učenicima, tuča, sukoba, a u ovom trenutku dominantno je psihičko nasilje, a to je vredjanje, ogovaranje, ismejavanje, omalovažavanje i sada sa učenicima radimo na tome", rekla je Pantović .

Ona je istakla da je preventivni rad sa učenicima, kroz predavanja i radionice, o vrstama nasilja, kako ga prepoznati i kako reagovati, uticao na smanjenje vršnjačkog nasilja u školi, ali da se dogadja da se učenici sukobe van škole i školskog dvorišta, na putu do kuće ili u gradu.

"Mi reagujemo i u tim slučajevima, obaveštavamo roditelje, razgovaramo sa učenicima, ili sprečavamo sukobe medju učenicima kada čujemo da se pripremaju", rekla je pedagog Pantović.

U Osnovnoj školi "Dr Dragiša Mišović" formiran je Tim za sprečavanje nasilja, zlostvaljanja i zanemarivanja koji čine rukovodstvo škole, nastavnici, pedagog i psiholog.

Od pre tri godine, roditelji i učenici dobijaju na početku školske godine detaljna uputstva kako da prepoznaju vršnjačko nasilje, koji su nivoi nasilja, kako da reaguju, ko ih rešava i kome da se obrate, u slučaju da se nasilje dogodilo.

"Uvek ističemo učenicima da oni sami ne rešavaju konflikte i da se obrate nastavnicima, pedagogu, psihologu", rekla je Pantović.

Ona je dodala da se u poslednjoj anketi o vršnjačkom nasilju, koju je škola radila sa učenicima od petog do osmog razreda, većina izjasnila da je najzastupljenije psihičko nasilje učenika prema učeniku, da se osećaju bezbedno u školi i smatraju da odeljenske starešine uvek reaguju kada im se prijavi nasilje.

Većina učenika se izjasnila da sami pokušavaju da spreče ili reše bilo koju vrstu sukoba, pa tek onda da ih prijave nastavnicima.

Osnovna škola "Dr Dragiša Mišović" u Čačku ima oko 1.100 učenika rasporedjenih u 41 odeljenju.

I u srednjoj Prehrambeno-ugostiteljskoj školi u Čačku, koja ima oko 700 učenika, prema oceni direktorke Dragice Simović vršnjačkog nasilja ima mnogo manje nego prethodnih godina.

"Dešavaju se u školi ponekad verabalni oblici nasilja, svadje, ima ponekad i 'koškanja' medju učenicima, ali je sve to pod kontrolom, nema većih oblika nasilja i drastičnih slučajeva. Reagujemo i kada čujemo da bi medju učenicima moglo doći do sukoba i van škole i uglavnim sprečavamo ta potencijalna nasilja", rekla je Simović agenciji Beta.

Ona je istakla da se u toj školi intenzivno bave preventivnim aktivnostima, da je škola donela Plan prevencije protiv nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

"Mi se najviše bavimo preventivnim aktivnostima da do nasilja ne dodje. Negujemo atmosferu saradnje, tolerancije, uvažavanja, konstruktivne komunikacije u kojoj se nasilje bilo koje vrste ne toleriše. Cilj tih preventivnih aktivnosti je da se steknu znanje i veštine koji su potrebni da bi se konstruktivno reagovalo na bilo koji oblik nasilja", rekla je Simović.

U srednjoj Prehramebno ugostiteljskoj školi je formiran Tim za sprečavanje nasilja koga čine direktor, psiholog, pedagog i šest profesora, kao i Tim za vršnjačko nasilje koji je sastavljen od učenika koji su prošli obuku za vršnjačkog edukatora. Od pre dve godine škola ima i školskog policajca.

Simović ističe da svaki učenik uvek može da se obrati bilo kom članu Tima za sprečavanje nasilja ili zaposlenom u školi ukoliko ima neki problem.

Imena članova tima i njihovi brojevi telefona su istaknuti na vidnim mestima u školi, nalaze se i na oglasnoj tabli.

Vršnjački edukatori drže radionice u odeljenjima, uz prisustvo razrednog starešine, na temu "škola bez nasilja", "učionoca dobre volje", "nenasilna komunikacija".

"Te radionice su se pokazale kao veoma efikasne jer veliki uticaj na mlade imaju njihovi vršnjaci", rekla je direktor srednje Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku.

Prema podacima Policijske uprave od početka ove školske godine u školama uČačku nisu evidentirani sukobi većih razmera.

"Prijavljeno je ukupno osam dogadjaja medju učenicima, pet u kojima su učenici udarili druge učenike, po jedan dogadjaj u kome je jedan učenik gurao ili sapleo drugog i jedan u kome su dvojica učenika vršnjaku uputili pretnje", navodi se u saopštenju policije.

U Čačaku ima ukupno sedam srednjih škola i devet gradskih osnovnih škola.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.