AAA

IZBORI 2017 | 13.03.2017 18:30 > 13.03 18:33

Nogo: Dveri otkrivaju kriminal u vrhu vlasti

Srpski pokret Dveri danas je obelodanio niz čvrstih dokaza, transkripata i audio zapisa o umešanosti vlasti i kriminala koje traje godinama, rekao je šef antikorupcijskog tima Srpskog pokreta Dveri Srđan Nogo, a saopštile Dveri.

U pitanju su osuđivana lica poput Zorana Ćopića, biznismena koji je više puta pravosnažno osuđivan zbog pranja novca sa Darkom Šarićem, a koji najverovatnije potiče od kriminalnih aktivnosti – trgovine narkoticima, Nenada Kovača, poznatog kao "Neša Roming", nekada finansijerom Demokratske stranke, danas bliskog SNS, i Savom Terzićem, jednim od vlasnika sistema "Bus Plus". U dokumentaciji se vidi i umešanost Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića. Razgovori navode na kriminalne radnje oko otkupa preduzeća koje ima velike promete radi podizanja kredita za učešće u privatizacijama firmi kao što je "Mitrosrem", navodi se u saopštenju.

Ovakva preduzeća, sa velikim prometima, bila su interesantna grupi koja se bavila pranjem novca od narkotika, jer su takva preduzeća na osnovu velikih prometa imala dobar kreditni rejting i mogla su da dobijaju bankarske kredite, koji su korišćeni radi kupovine drugih preduzeća u privatizaciji, i koji nisu vraćani, već je bankama davan gotov novac koji potiče iz kriminalnih aktivnosti. Dalje se spominje Sava Terzić koji je u vreme Dragana Đilasa, a sada u saradnji sa Sinišom Malim i Goranom Vesićem, upravljač "Bus Plusa". Sistem "Bus Plus" je takođe veoma pogodan za neprijavljivanje velikih količina gotovog novca koji prolaze kroz sistem i kojima se gubi trag.

Kako je saopštio Nogo, Nenad Kovač je bio blizak saradnik Dragana Đilasa, pokojnog Mikija Rakića i drugih iz vrha vlasti u doba Borisa Tadića, iz "poslovne", zapravo kriminalne sfere, a kasnije je postao i kum Nikole Petrovića, prvog kuma Srbije – kuma premijera Aleksandra Vučića. Nakon što im se Nenad Kovač približio finansiranjem isplate višemilionskih dugova dnevnih novina "Pravda" koje su napravili Vučić i Petrović upravljajući ovim novinama, kumovski zajednički poslovni projekti Nenada Kovača i Nikole Petrovića obuhvataju i izgradnju mini-hidroelektrana i suvlasništvo u preduzeću "ECO ENERGO GROUP", čiji je direktor odnedavno ponovo Nikola Petrović. Jedan od advokata ovog preduzeća i pomenutih kumova bio je Aleksandar Đorđević, sada direktor BIA, o čemu su neki mediji već izveštavali, a ovo preduzeće zastupao je i poznati beogradski advokat Ilija Dražić. Još jedan od kumova Nenada Kovača je Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, rukovodilac tog organa, koji ima poslednju reč u svim slučajevima krivičnog gonjenja koje sprovodi to tužilaštvo i preko kojeg se sprovodi progon lica koja se nađu na meti ove grupe, kroz vođenje montiranih krivičnih postupaka.

Komunikacija koju prezentiramo ukazuje da kriminalna mreža pranja novca seže mnogo dublje i šire nego što je to javnosti predstavljeno, pa i od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, navodi se u saopštenju Dveri.

Mi se zalažemo za potpuno rasvetljavanje svih kriminalnih afera, posebno afera koje, poput ove, sežu do samih vrhova državnih, političkih i privrednih struktura. Mi se zalažemo za princip stroge odgovornosti nosilaca svih javnih funkcija, uključujući i pravosuđe, koje se od odgovornosti za svoje postupanje ne može stalno kriti iza fraza o nezavisnosti i samostalnosti. Nezavisnost i samostalnost služe zaštiti sudija i tužilaca koji svoj posao rade savesno i pošteno, a ne služe zaštiti selektivnog postupanja, skrivanja dokaza i zataškavanja slučajeva najkrupnijeg kriminala i korupcije.

Materijale možete videti i čuti na glavnom sajtu Dveri i putem internet stranice Dveri, a u narednom periodu, očekujte nove ekskluzivne materijale i dokaze, navodi se u saopštenju.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.