AAA

IZBORI 2017 | 18.03.2017 11:05

Čanak: Otpad je resurs koji se može i mora koristiti

Kako je moguće da neke zemlje prerađuju otpad i zarađuju na tome, a da Srbija to nije u stanju? Kako je moguće da širom Srbije postoji više od 3.500 divljih deponija, od čega je 700 samo u Vojvodini? Deponije nam se obrušavaju na puteve, njive i reke, upitao je danas kandidat LSV za predsednika Srbije Nenad Čanak.
 
Zašto Srbija nije u stanju da iskoristi više od dva miliona tona otpada koliko sama proizvodi, dok, recimo, Nemačka koristi svoj i još uvozi više od 12 miliona tona otpada.
 
Kako je navodi u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine, Čanak je poručio da "Republika Srbija mora prestati da otpad smatra smećem već resursom koji se može i mora koristiti".

Primena koncepta cirkularne ekonomije, odnosno podsticanje uvođenja čistije proizvodnje, otvaranje zelenih radnih mesta, ekodizajna, reciklaže i drugih poslovnih modela, velika je šansa za razvoj Srbije.
 
Isto tako, nedopustivo je da u čitavoj zemlji umesto neophodnih 27 postoji svega nekoliko regionalnih centara i sanitarnih deponija po EU standardima.
 
Od ekološkog dinara koji se prikuplja na lokalnom nivou i sredstava koje zagađivači uplaćuju za zaštitu životne sredine u budžet Republike Srbije godišnje se prikupi oko 6 milijardi dinara.
 
To je novac kojim bi se moglo izgraditi najmanje pet regionalnih centara za tretiranje otpada godišnje, pa bi nam zemlja ubrzo bila urednija i bogatija. Umesto toga, novac se uglavnom troši nenamenski, a svakog dana niču nove divlje deponije.
 
Krajnje je vreme da se to promeni, poručio je Čanak.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.