AAA

IZBORI 2017 | 28.05.2017 13:15

Ljajić: SDPS predlaže deklaraciju o afirmaciji antifašizma

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić najavio je danas da će poslanička grupa SDPS u skupštini pokrenuti inicijativu za usvajanje Deklaracije o afirmaciji antifašizma i sprečavanju revizije istorije.Kako se navodi u saopštenju, Ljajić je ocenio da je donošenje deklaracije neophodno nakon rehabilitacije četničkog komandanta i saradnika okupatora Nikole Kalabića pred Višim sudom u Valjevu, za koju je naveo da predstavlja klasičan pokušaj revizije nespornih istorijskih činjenica i da baca senku na veliku žrtvu koju je Srbija podnela u borbi protiv nacizma i fašizma.

"U posleratnoj Evropi dogodilo se važno pomirenje nekada zaraćenih strana, ali uz jasnu svest na čijoj strani je bila istorija i sve što je čovečanstvo stvaralo vekovima unazad kao tekovinu za budućnost. To je temelj antifašizma. Zato se moraju napustiti sve relativizacije i što je još važnije, moramo se suprotstaviti rehabilitaciji okupatorsko kvislinškog režima u tadašnjoj Srbiji", rekao je Ljajić.

On je dodao i da antifašizam nije, kako neki žele da ga predstave, "zastarela ideja koja podseća na stare podele, već je živ vrednosno–ideološki sistem".

"Onoliko koliko je aktuelno podgrevanje opasnih ideja bliskih fašizmu ili čak i njegovo oživljavanje, toliko su aktuelne i neophodne pouke antifašizma. Sistem zločina je poražen u Drugom svetskom ratu, ali mračne ideje se ne mogu poraziti osim ako ne afirmišemo suprotna stanovišta na kojima počiva moderan, civilizovan svet", kazao je Ljajić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.