AAA

DEMOSTAT | 03.03.2020 13:25 > 03.03 13:25

Demostat: Mogu li naprednjaci da ukradu argumente opoziciji za bojkot u Šapcu i Paraćinu

Budući da je deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju proglasio bojkot izbora na svim nivoima nezadovoljan stanjem u medijima i nedostatkom poštenih izbornih uslova, pitanje koje se može postaviti da li je u takvim okolnostima realno očekivati da Srpska napredna stranka proglasi bojkot lokalnih izbora u Šapcu i Paraćinu, iz istih razloga zbog kojih opozicija ne izlazi na izbore.

Dakle, nezadovoljna lokalnim medijima i prostorom koji dobijaju naprednjaci na lokalnim televizijama i izbornim uslovima koje će organizovati opoziciona administracija.

Iako deluje nerealno, Zoran Panović, sociolog i programski direktor Demostata,  smatra da SNS može da proba da dovede stvari do apsurda. Prema njegovim rečima, iako ova ideja na prvi pogled deluje apsurdno, ona može biti politički vrlo racionalna.

"Ovde se smatra zdravo za gotovo da će Paunović i Zelenović dobiti u svojim sredinama, ali oni možda imaju manje šanse. Odnosno pitanje je da li je njihova pobeda garantovana u tim sredinama. Vučić bi bojkotom u tim mestima prvo doveo stvari do apsurda time što bi rekao da tamo uslovi nisu dobri za SNS. Uz to, bi elegantno mogao da pusti Zelenovića i Paunovića da pobede", kaže Panović.

On dodaje da je Vučiću bitno da Paunović i Zelenovič izadju, jer ako oni pobede, a sa bojkotom Vučić može da učini da pobede, onda postoji Vučićeva psihološka prednost.

"Jer manja je šteta za Vučića što su pobedili Paunović i Zelenović nego što će biti korist što su Zelenović i Paunović u dobroj meri poremetili bojkot. A tek ako izlaznost bude takva da bojkot ne može da se proglasi uspešnim, onda će psihološku prednost imati Vučić, Paunovič i Zelenović a to ih ne obavezuje da budu u bilo kakvoj vrsti koalicije", ukazuje Panović.

Na pitanja kako bi bojkot naprednaka uticao na legitimitet izabrane vlasti u Paraćinu i Šapcu, Panović odgovara da je to pomalo bizarna stvar.

"SNS bi uvek mogao to da im prebacuje. To bi bio psihološki kapital za SNS. SNS ima jednu dozu revolucioanrosti vlasti. Ne u smislu da su vlast preuzimali revolucijom nego što imaju revolucionarnu potrebu da se zaokruže svuda. U svakoj mesnoj zajendnici maltene. Rezultati u mesnim zajendicama u Šapcu pokazuju da SNS u tom gradu nije bez šansi. Bojkotom bi imali elegantnu poziciju. Mogli bi da pobede verovatno, ali bi uvek mogli da govore da vlast ima problem sa legitimitetom", zaključuje Panović.

Da ovakav scenarijo nije realan smatraju Boban Stojanović, doktorand Fakulteta političkih nauka i Bojan Klačar, izvršni direktor Cesid-a. Oni navode i razloge za to.

Stojanović navodi dva.

"Prvi je što bi time praktično legitimizovali bojkot na republičkom nivou i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave, a i ipak lokalna administracija i lokalni mediji apsolutno ne mogu da se porede sa stanjem izbornih uslova. A druga stvar je ta što Vučića sve ovo vreme mnogo "bole" upravo Šabac i Paraćin i siguran sam da će uložiti sve resurse (finansijske, ljudske) i da će imati sve moguće aktivnosti (dozvoljene i nedozvoljene) da pobedi upravo u ova dva grada", navodi Stojanović.

Kako dodaje, ne veruje da su u SNS-u uopšte razmišljali o ovoj temi.

Klačar daje minimalne šanse bojkotu naprednjaka, jer kako objašnjava, teza da su izborni uslovi u Šapcu i Paraćinu demokratičniji je upitna.

"Ukoliko bi bojkotovali iz tog razloga priznali bi da postoje problemi sa izbornim uslovima što im ne ide u prilog i dali bi argument za opozicioni bojkot. Osim toga, male su šanse i zbog toga što je SNS stranka koja ne minimizira nijedne izbore i na svake izlazi da bi pobedila. Možda će im taktika ovog puta biti drugačija, odnosno neće ići na pobedu pošto-poto, ali će na izbore izaći", zaključuje Klačar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.