AAA

DEMOSTAT | 09.10.2020 10:10 > 09.10 10:11

Le Drian i Mas: Evropa nema na koga da se osloni osim na sebe

Spoljna politika Evropske unije teži jednom cilju – da ostane autonomna. Reč je o nezavisnoj poziciji u odnosu na Sjedinjene Američke Države s jedne i Kine s druge strane, poruka je sa skupa francuskih diplomata kojem se jednom godišnje obrate i predsednik Francuske i ministar inostranih poslova.

Evropa nema na koga da se osloni sem na sebe. Na tome su naročito insistirali francuski ministri spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian i nemački šef diplomatije Hajko Mas, koji je takodje pozvan na ambasadorsku konferenciji u Parizu poslednjeg dana avgusta, piše portal Demostat.
Evropska unija nema zajedničku spoljnu politiku. Francuska i Nemačka žele da joj daju pravac. "Francusko-nemački par je danas snažniji i neophodniji nego ikad", rekao je Le Drian, ističući veliku bliskost u stavovima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Evropa se nalazi na raskrsnici, smatra francuski šef diplomatije. Naspram rivalskih sila, SAD i Kine, potrebno je pronaći "evropski treći put". "Zaslužujemo više od iznudjene vernosti, prisilnih ustupaka i kojoj strani ćemo da se priklonimo", rekao je Le Drian francuskim diplomatama.

Ova nezavisna pozicija je moguća samo ukoliko se dobro shvate i brane politički, teritorijalni i trgovinski interesi, ali i ukoliko postoji evropska solidarnost. Pandemija kovida je pokazala da bi se bez medjusobne pomoći članica Unija raspala... Evropa je pokazala solidarnost, to je istorijska promena, rekao je Hajko Mas.

"SAD ne žele više da budu svetski čuvari, a Kina to koristi da se ugura, kao i Rusija i Turska koje pokušavaju da izvuku političku korist", smatra nemački ministar.

Šefovi francuske i nemačke diplomatije naročito podozrenje pokazuju prema turskom predsedniku Redžepu Erdoganu i njegovim namerama na Mediteranu. "Štitićemo suverenitet Grčke i Kipra", rekao je nemački ministar.

"Što se tiče uvodjenja 5G tehnologije, mi Evropljani ne smemo da se nadjemo u situaciji zavisnosti koja će dovesti u pitanje temelje naše industrije, naše bezbednosti ili zaštitu podataka naših sugradjana. Živimo u digitalnom svetu koji sve više liči na bipolarni svet. Na jednom polu je Silicijumska dolina, američki model, model maksimalnog profita. Drugi digitalni model se formira u Kini, u Pekingu, i služi za represiju. Ova dva modela ne mogu da budu evropski modeli. Potreban nam je treći put kako bismo ostvarili tehnološki suverenitet", poručio je Mas, upozoravajući da će digitalna transformacija da promeni sfere uticaja u narednim godinama.


Autor Ana Otašević / Demostat Beograd

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

Tekst dostupan ovde.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.