AAA

DEMOSTAT | 29.09.2021 13:50 > 29.09 13:55

Rendgeni iz Srbije u svetskom vrhu

U medijskoj senci nabavke respiratora i vakcina tokom pandemije korona virusa ostali su rendgeni. Upravo je pandemija pokazala da je Srbija konkurenta na svetskom tržištu rendgena. Srpski proizvođač Visaris sa svojim uređajima pozicionirao se u sam vrh svetskog krema u drustvo, Siemens, Philips i Shimadzu.

Iz nerazjašnjenih razloga kada je pandemija besnela, i kada je bilo najpotrebnije, proizvođači iz inostranstva nisu bili u mogućnosti da promptno odgovore na zahteve zdravstvenog sistema Srbije. Zahvaljujući Visarisu izbegnut je neželjeni scenario kao sa nestašicom respiratora koji su u startu pandemije postali globalno deficitarna roba za koju se i Srbija grčevito borila. Podrška Visarisa zdravstvenom sistemu Srbije u vremenu Covida još jednom je dokazala neophodnost postojanja jakih domaćih proizvođača. Zahvaljujući njihovoj spremnosti i odlučnosti odgovorni u državi nisu morali da brinu oko nabavki iz njihovog portfolija.
Visaris je u tom periodu uspeo da isporuči preko pola rendgenskih uređaja zdravstvenom sistemu Srbije i pomogne da se spase na stotine života. Zamislite šta bi se desilo da kompanija Visaris nije isporučila rendgene domaćem tržištu? Kako bi se vršila dijagnostika? Koliko ljudi u Srbiji ne bi moglo da bude spaseno? Sada, kada smo se relativno navikli na život s koronom i kad je medicinski sistem stekao izvesna iskustva i logistiku koju nije imao u haotičnom i dramatičnom početku pandemije, ponovo nam se javljaju prijatelji iz inostranstva sa željom da prodaju rendgene na srpskom tržištu. Ali, Visaris je, kad njih nije bilo, pokazao vitalnost u kriznom menadžmentu i potvrdio snagu domaćeg brenda konkurentnog na svetskom tržištu.

Visaris je jedini domaći proizvođač rendgena za koje proizvodi i softver. Svoj rendgen i softver prodaju na svim kontinentima i trkaju se sa poznatim svetskim brendovima. U svojoj klasi su globalni lider. U vreme Covida 2020. nekoliko stotina licenci su isporučili Americi i drugim državama sveta. Da prošle godine u vanrednom stanju Covid drame nije bilo njihove spremnosti i sposobnosti da hitno reaguju za nabavku rendgena, bez kojih nema ozbiljne dijagnostike pluća, pitanje je kako bi ih zdravstvo nabavilo od stranih proizvođača. Tokom tog teškog perioda, kao što je navedeno, Visaris je obezbedio više od pola rendgen aparata za Srbiju.

Stručna javnost i istraživanje Demostata komparativnom analizom iste klase rendgena, ističu da su njihove najveće razlike i prednost u odnosu na konkurente vrhunska rendgen cev sa smanjenim zračenjem i vrhunska digitalna slika izuzetno velike rezolucije jer su razvili i svoj softver koji je pored engleskog i na srpskom jeziku tako da rendgen tehničarima nije neophodno znanje engleskog jezika. Ostale prednosti koje su jako bitne su i brzina isporuke sa niskom cenom održavanja kao i nižom cenom rendgena. Inostrani rendgenski uređaji su skuplji zbog većih troskova proizvodnje, kupovine tudjih tehnologija i troškova reklamiranja Pored statičnih podnih i plafonskih Visaris proizvodi i prenosni rendgen koji se pokazao efikasnim i pouzdanim za sve intervencije na terenu. Posebno one urgentne.

Komparativnom analizom osam celina iste klase rendgena a koja obuhvataju modularnost sistema, kvalitet komponenti i izrade, kvalitet dijagnostičke slike, pristupačnost i intuitivnost softvera, rokovi isporuke i obuke, cene ponuđenih aparata u Srbiji, cene održavanja sistema, tehničke i tehnološke prednosti, Visarisovi rendgeni u sedam celina imaju najbolje karakteristike u istoj klasi rendgena, a u jednoj vrlo dobre karakteristike.

Nestručna javnost nije dovoljno obaveštena o domaćim rendgenima čiji je pouzdani proizvođač jedini koji uvek može priskočiti u kriznim situacija i na koga se u njima država može osloniti. Iako kao ugledna firma može da preseli proizvodnju u inostranstvo, i to maltene da bira gde, Visaris to ne želi, ostajući veran punom značenju srpskog brenda koji može da trči najzahtevnije trke na globalnom tržištu proizvoda sofisticirane tehnologije. Bitna je i motivaciona komponenta da građani Srbije u teškim vremenima čuju da ima i uređaja vrhunskih tehničkih karakteristika proizvedenih u Srbiji. Oni čine pouzdanijim i efikasnijim zdravstveni sitem Srbije koji se tokom pandemije našao u velikim iskušenjima.

Malo je proizvođača rendgena na svetu koji se mogu pohvaliti sopstvenim razvojnim timom. Visaris nakon dvadesetogodišnjeg iskustva, kao priznata kompanija u svetskim razmerama poseduje najsavremeniju tehnologiju za izradu digitalnih rendgen uređaja. Odnos cena/kvalitet favorizuje Visarisove rendgene u odnosu na svetsku konkurenciju.

Uređajima koji se proizvode u inostranstvu treba dva i po i više meseci da dođu u zdavstveni sistem Srbije. Visaris može da isporuči svoj uređaj u roku od četiri nedelje. Trenutni kapacitet proizvodnje od 300 uređaja godišnje se proširuje na 500 uređaja godišnje. Najudaljeniji Visarisov uređaj u Srbiji se nalazi na 400 kilometara od fabrike što omogućava odličnu tehničku podršku i servis uređaja. Proizvodni kapaciteti, lager rezervnih delova, magacinski prostor i visokoobučen kadar, uz poštovanje svih medicinskih standarda, pružaju garancije za brzo rešavanje i najsloženijih zahteva na terenu.

Zbog velikog broja visokoobrazovnih i sertifikovanih inženjera u Srbiji, jedino Visaris može da u kratkom roku do 30 dana proizvede i na bezbedan način izvrši montažu i puštanje u rad velikog broja rendgenskih uređaja. Takođe, njihovi aplikativni inženjeri imaju sposobnost da obuče nekoliko stotina krajnjih korisnika za rad na samim aparatima.

Obuka može da se izvrši i u Edukativnom centru Visarisa. To smanjuje vreme i cenu, a povećava masovnost, komfor i kvalitet obuke.

Pročitajte originalni prilog ovde


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.