AAA

DEMOSTAT | 28.02.2022 15:10 > 28.02 15:12

Berze i rat u Ukrajini – kolaps u Evropi, rast u Americi

Poslednja nemila dešavanja u Ukrajini izazvala su prodajni pritisak na gotovo svim globalima berzama, počev od Azije, preko Amerike pa do Evrope.

Ono što je međutim vrlo jasno vidljivo je to da su vodeća evropska tržišta, poput berzi u Frankfurtu, Parizu ili Beču, mnogo gore bila pogođena panikom i rasprodajom neko čuveni Wall Street u Americi.
Poslednja nemila dešavanja u Ukrajini izazvala su prodajni pritisak na gotovo svim globalima berzama, počev od Azije, preko Amerike pa do Evrope.

Kao i uvek ovakva vrsta događaja izaziva nelagodnost kod investitora i oni po pravilu većinu sredstava prebacuju umanje rizične aktive poput obveznica, depozita ili zlata.
U poznatoj domaćoj brokerskoj kući Ilirika Investments, međutim ističu da u slučaju poslednjih ratnih dešavanja u Ukrajini nisu sva tržišta bila podjednako pogođena i da se barem iz ove tačke gledišta (koja može bit promenjena) čini da neće svi podjednako biti oštećeni ni trenutno a ni u budućnosti te da je aktuelni pad stvorio štaviše i pojedine investicione prilike.

Nesumnjivo je da je berza u Rusiji prošla najgore, obzirom da je u danu početka vojnih dejstava indeks u Moskvi izgubio 35%. Drugog dana je međutim došlo do njegovog skoka od čak 20%. Ono što je međutim vrlo jasno vidljivo je to da su vodeća evropska tržišta, poput berzi u Frankfurtu, Parizu ili Beču, mnogo gore bila pogođena panikom i rasprodajom neko čuveni Wall Street u Americi.

Logiku tog trenda treba verovatno tražiti u činjenici da su listirane evropske kompanije mnogo više povezane sa ruskom ekonomijom ili pak imaju mnogo veću izloženost svoga poslovanja nego one u Americi. Dobar primer ovoga je austrijska Raiffeisen banka koja je u poslednjih nekoliko dana izgubila frapantnih 40% vrednosti, samo na kontu činjenice da ima veliki deo operacija u Rusiji.

Neka druga evropska imena takođe su bila pod izuzetnim jakim prodajnim pritiskom poput Renoa, BASF, OMV-a. Za razliku od evropskih tržišta, u Americi je reakcija na rat u Ukrajini bila vidno drugačija. Izgleda da je tamošnje tržište već uračunalo scenario koji vidimo. Naime, prvog dana je došlo do oštrijeg početnog pada da bi se već do kraj istog indeksi opravili i završili promenu u pozitivnom tonu .

Drugog dana rata je već došlo do opipljivijeg rasta i za S&P500 i za Nasadaq. Veoma je primetan bio povratak plasmana u velika tehnološka imena koja su i pre eskalacije sukoba u Ukrajni bila pod prodajnim pritiskom zbog pitanja inflacije i pooštravanja monetarne politike.

Nije nemoguće da će se jedan deo kapitala sada preseliti sa evropskih berzanskih tržišta upravo na Wall Street i tako posledično generisati bolji sentiment, upravo da bi se izbegla izloženost evropskom tržištu koje je više povezano sa ruskim i koje će više štete trpeti u narednom periodu, kakav god da bude bio konačni rasplet situacije.

autor teksta| Vaso Dulović| Demostat | Beograd

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.


Foto: PixabayKOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.