AAA

POLITIKA-KOSOVO | 18.11.2018 13:05 > 18.11 13:18

Pacoli: Dobar početak - u utorak se glasa o prijemu Kosova u INTERPOL

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ocenio je danas da je Generalna skupština INTERPOL-a danas u Dubaiju počela dobro i da je potvrdjeno razmatranje zahteva Kosova za prijem u svetskoj policijskoj organizaciji o kojem će se glasati u utorak. On je na svom nalogu na društvenoj mreži fejsbuk napisao da je cilj Kosova "borba protiv medjunarodnog organizovanog kriminala i terorizma".

Na zasedanju će se glasati za novog predsednika Interpola, pošto je dosadašanji, Kinez Meng Hongvej, podneo ostavku pošto je Kina saopštila da je pod istragom.

Kosovo je i prošle godine podnela molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške i kako je tada objasnio i na zahtev nekih saveznika Kosova.

U Prištini ocenjuju da imaju realne šanse da Kosovo ove godine postane deo svetske policijske organizacije, dok istovremeno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, ona zaseda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za medjunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

Odluke se obično donose prostom većinom u formi rezolucija, a svaka od 192 zemlje članice ima jedan glas.

Na prošlogodišnjoj generalnoj skupštini primljene su dve nove članice Solomonska Ostrva i Palestina. Po oceni analitičara, prijemom Palestine čini se da više nema argumenata za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.