AAA

POLITIKA-KOSOVO | 01.12.2018 15:10

Novi protest studenata Prištinskog univerzita protiv taksi Prištine

Studenti Prištinskog univerziteta poslali su danas, puštajući golubove pismonoše, poruke medjnarodnoj zajednici, Njujorku, Vašingtonu, Londonu, Briselu, Berlinu i Parizu u kojima zahtevaju da hitno spreči humanitarnu katastrofu na Кosovu, tako što će "ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije".Predsednik SКONUS-a Milan Savić istakao je da je ovo još jedna akcija studenata protiv sramnih taksi koje je uvela Priština jer pogadjaju sve gradjane na Кosovu, ali i studente, studentski centar i menze.

"Iz dana u dan situacija je sve gora što se tiče snabdevanja hranom naše studentske menze i zato želimo da ukažemo svetkoj i evropskoj javnosti na represiju koju kosovske vlasti sprovode nad nama. Ukoliko se ovo nasilje nastavi mi ćemo biti primorani da radikalizujemo naše proteste i stupimo u štrajk gladju, što nam neće biti teško, jer ćemo ubrzo ostati bez hrane", rekao je Savić.

Da nisu sami i da gotovo svakodnevno dobijaju podršku svojih kolega okupljenima je preneo student prorektor Nemanja Biševac.

"Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno", kazao je Biševac.

Studenti su u saopštenju dostavljenom medijima naveli da zdravstvenim ustanovama u kojima se leče Srbi ponestaje lekova, srpskom narodu na Кosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan da reaguje kako bi se sprečio egzodus i nestanak srpskog naroda sa Кosova i Metohije.

Pred očima medjunarodne zajednice dogadja se "povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svet mora početi da stvari naziva pravim imenom."

"Cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade, je blokada prava Srba na život, i sve opštine u kojima Srbi žive pretvorene su u jedan veliki geto, iz kojeg im Priština, kao jedini izlaz, nudi bekstvo ili smrt", navodi se u saopštenju koje je, osim na srpskom, napisano još i na engleskom i nemačkom jeziku.

"Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde dogadja ostaće u istoriji zabeležen kao najveći zločin zapadne demokratije", zaključili su studenti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.