AAA

POLITIKA-KOSOVO | 06.12.2018 17:00

Stoltenberg pozvao Prištinu i Beograd na uzdržanost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu smirenost i uzdržanost i da izbegavaju provokativne izjave ili postupke.

NATO je saopštio da je Stoltenbeg danas pozvao telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja.
"Obojicu sam podsetio da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU jedini put do trajnog mira i stabilnosti regiona", naveo je Stoltenberg u saopštenju.

Stoltenberg je rekao da je u razgovoru s Haradinajem naglasio da je plan za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku došao u pogrešeno vreme, da je protivan savetu mnogih članica NATO i da će imati negativne posledice po perspektive Kosova za evroatlantske integracije.

On je naveo da je Haradinaju rekao da će u slučaju promene mandata Bezbednosnih snaga Kosova, NATO morati da preispita nivo angažovanja s tim snagama.

Haradinaj je posle razgovora sa Stoltenbergom saopštio da će Kosovo 14. decembra doneti "suverenu odluku o transformaciji Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova". On je na Fejsbuku naveo da je Stoltenbergu preneo stav kosovskih institucija o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Stoltenberg je naveo da je s Vučićem razgovarao o potrebi da se smanje tenzije, dodajući da je NATO posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova preko misije Kfor.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je da su se Vučić i Stoltenberg dogovorili da ostanu "u stalnom i direktnom kontaktu", kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Srbije je u telefonskom razgovoru "upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima", navodi se u saopštenju.

Vučić je izrazio zebnju zbog namera Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i bezbednost Srbije, kao i po mir i stabilnost u regionu i "zahvalio generalnom sekretaru NATO na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske Kosova", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Stoltenberg naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.