AAA

POLITIKA-KOSOVO | 06.12.2018 22:25

Ambasador SAD: Kosovo je 'odlična uspešna priča'

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Filip Kosnet je večeras izjavio da je Kosovo za SAD i narod Kosova "odlična uspešna priča".U interviju za RTK on je rekao da je tokom priprema za nedavno preuzimanje dužnosti ambasadora SAD imao susrete s mnogima iz vlade, Kongresa i van vlade, i smatra da je opredeljenje SAD za budućnost Kosova "nepokolebljivo" i da o tome postoji "potpuni konsenzus republikanaca i demokrata, vlade, administracije i Kongresa".

Rekao je da će Ambasada na čijem je čelu vrlo usko sarađivati sa Kosovpm i to u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i održavanju reda, borbi protiv korupcije, što ostaju najviši prioriteti.

"Sigurno je da ćemo podržati napore vođa Kosova i Srbije da nađu način za kretanje napred u dijalogu i za obostrano prihvatljivo rešenje koje će pomoći prosperitetu i bezbednosti dveju vlada u budućnosti", kazao je američki ambasador.

Po njemu, pitanje Kosova je veliki prioritet američke administracije i njene spoljne politike.

"U stvari rekao bih da je sadašnja administracija u Vašingtonu više zainteresovana da podrži ne samo Kosovo, već i napredak na Balkanu, nego što sam video u prethodnim godinama. Ovo je administracija koja gleda dugoročne probleme i kaže da treba naći načina kako ići napred", kazao je američki diplomata.

Upitan o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosnet je rekao da je na Kosovu "manje od nedelju dana" i da "želi da sasluša što više ljudi i dobije njihova mišljenja, pre nego što bude davao velike izjave".

"Ipak, verujem, i moja vlada veruje, da je ovo kritičan trenutak u procesu dijaloga i da je značajno za Kosovo i Srbiju da se njemu pristupi u duhu saradnje", kazao je on.

Kosnet je istakao da svaki sporazum Kosova i Srbije treba da bude dugoročan, održiv i da bude u obostranom interesu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.