AAA

POLITIKA-KOSOVO | 11.12.2018 16:15 > 11.12 18:07

Haradinaj: Identifikovali smo nove mere, ali smo za smirivanje situacije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su identifikovane nove mere protiv Srbije i Bosne i Hercegovine, ne govoreći o kojim se merama radi, niti kada će one biti primenjene.

"Mi imamo identifikovane nove moguće mere, ali smo zainteresovani da to malo smirujemo, a i spremni smo da rešimo sva otvorena pitanja izmedju Kosova i Srbije. Verujem da se i pitanje taksi može rešiti uz priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Haradinaj posle sednice Vlade Kosova.

Podvukao je da je za čitav narod na Kosovu, a posebno za Srbe, značajno da ove mere nisu protiv gradjana Kosova, ni protiv Srba koji žive na centralnom Kosovu, a ni protiv onih koji žive na severu.

"Mi živimo jedni uz druge i bitno je da nastavimo tako. Mislimo da je bitno da nastavimo sa iskrenim suživotom, to je moj cilj", dodao je Haradinaj.

On je, upitan o ostavkama četvorice gradonačelnika opština sa severa Kosova, rekao da su one  "viseće", jer u njima piše da podnose ostavke kao gradonačelnici opština na Kosovu i Metohiji, što je protivustavan naziv za Republiku Kosovo.

Govoreći o Nedelji protiv korupcije, Haradinaj je rekao da je Vlada na čijem je čelu donela zakone za borbu protiv korupcije i istakao činjenicu da su u predlogu budžeta za 2019. godinu finansijska sredstva za ovu oblast povećana za 30 odsto.

Upitan o pozivima koje su ovih dana dobili visoki oficiri bivše Oslobodilačke vojske Kosova da se pojave pred Specijalnim sudom u Hagu, Haradinaj je rekao da nije smak sveta ako su oni pozvani u Hag.

"Nije smak sveta, ali se molim da se vrate", kazao je Haradinaj.
Mogerini je ugušila dijalog prihvatajući razgovore o granicama
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini "ugušila" dijalog o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije prihvatanjem da deo tog dijaloga bude i pitanje granica. Haradinaj je posle sednice Vlade Kosova rekao da smatra da je Mogerini "ubila i poremetila dijalog o normalizaciji pretvarajući ga u dijalog o teritorijama".

"Nanela je štetu našem regionu. To je šteta posle velikih investicija EU u dijalogu. Njen je stav neprihvatljiv", kazao je Haradinaj.

"Ko prihvati da govori o korekciji granica, nanosi veliku štetu ne samo Kosovu već i regionu", smatra Haradinaj.

EU ne reaguje na naše žalbe na Beograd

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da Evropska unija nije adekvatno reagovala na žalbe Prištine na Beograd.

Haradinaj je u intervjuu za Fajnenšl tajms (Financial Times) rekao da je Srbiji dozvoljeno da vodi neprijateljsku kampanju protiv Kosova i da podriva njegove šanse za ulazak u EU dok sama nastavlja proces pristupanja.

"Žalili smo se (Evropskoj komisiji) sve ove godine da Srbija ne poštuje CEFTA, da ne poštuje Briselske sporazume, da ne poštuje obaveze date za stolom, ali se nisu toliko usredsredili na nas", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da je ideje promene granica "opasna" za region.

"Nema smisla da se upuštamo u ovaj dogovor o zameni da Srbija prizna ono što je činjenica da Kosovo postoji. Priznala nas je polovina članica EU", rekao je Haradinaj.

On je rekao da je EU uložila sredstva i osoblje u normalizaciju Kosova i regiona, ali da su "svi postupci Srbije protiv interesa EU za stabilizaciju Zapadnog Balkana i u interesu Rusije da se održi haotična situacija" u regionu.

Haradinaj je rekao da će takse na robu iz Srbije biti ukinute samo ako Kosovo dobije potpuno priznanje od Srbije.

"Nismo to uradili iz arogancije nismo imali drugu šansu... Dugo smo se opirali da preduzmemo tu meru, ali nije bilo drugog načina. Taksa će biti uklonjena s punom normalizacijom, a puna normalizacija znači priznanje", rekao je Haradinaj.

On je rekao da Brisel mora ozbiljnije da shvati evropske težnje Kosova kako bi izbegla dalja nestabilnost na Balkanu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.