AAA

POLITIKA-KOSOVO | 15.12.2018 14:35

SAD: Dijalog sa Srbijom treba da bude apsolutni prioritet za Kosovo

SAD su saopštile da podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojsku, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude apsolutni prioritet za Kosovo.

Stejt Department je naveo da SAD podržavaju "postepenu, transparentnu tranziciju KBS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO i predstavlja sve zajednice na Kosovu", prenosi srpski servis Glasa Amerike.

Skupština Kosova je juče usvojila tri zakona kojim se Bezbednosne snage Kosova transformišu u Oružane snage Kosova.

Reč je o "suverenoj odluci vlade Kosova", stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Stejt department navodi i da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom" i da bi za Kosovo "dijalog (sa Srbijom) trebalo da bude apsolutni prioritet".

"Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova, više nego ikada ranije, mora da nastavi angažman s manjinskim zajednicama i da blisko saradjuje sa NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje Stejt department.

"Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi s kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, pre svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO iz 2013. godine, da bilo koja operacija na severu Kosova zahteva prethodnu konsultaciju s komandantom KFOR-a", stoji u saopštenju.

Stejt department dodaje da jučerašnje glasanje u Skupštini Kosova "ne donosi nikakve momentalne promene kada je reč o strukturi, misiji ili operacijama" KBS.

"Radi se o administrativnom koraku, kojim se započinje proces, koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbednosti", stoji u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.