AAA

POLITIKA-KOSOVO | 17.12.2018 09:35

Vulin: Evropa prema Kosovu umesto šargarepe, da primeni i štap

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Evropska unija (EU) prema Kosovu ima samo "politiku šargarepe", odnosno nagradjivanja, da je ono za "loše ponašanje" uvek bilo nagradjivano, kao i da ga ne čudi kada Priština odbija njihove sugestije.

On je za Radio-televiziju Srbije ocenio da bi EU trebalo da primeni konkretne mere, "politiku štapa", odnosno da ukoliko ne dodje do ukidanja uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije, EU treba da zaustavi primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, vizne liberalizacije za Kosovo ili o slobodi kretanja za njihove zvaničnike.

Povodom predstojeće sednice Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija o formiranju vojske Kosova, Vulin se zahvalio na podršci Rusiji i Kini, ali je naveo da od "velikih sila" članica SB očekuje uobičajenu floskulu da su one priznale Kosovo i da se ništa dodatno ne može učiniti.

Govoreći o donošenju seta zakona o vojsci Kosova, kazao je da je posao Kfora bio da spreči organizovanje oružanih formacija na toj teritoriji i da bi pokušaji formiranja "paravojnih formacija na severu (Kosova)" bili sprečeni za nekoliko minuta.

Vulin je dodao da Vojska Srbije održava redovnu komunikacija sa Kforom "iako je više puta bio razočaran" u tu misiju, kao i da će nastaviti saradnju.

On je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, pozvao na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji "kako bi se zaustavila rasprava u srpskom narodu da smo diktatorska zemlja u kojoj nema demokratije".

"Smatram da bi to bilo lekovito za Srbiju", rekao je Vulin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.