AAA

POLITIKA-KOSOVO | 15.01.2019 16:20 > 15.01 17:18

Haradinaj: Takse neće biti ukinute do 2022. bez garancija o medjusobnom priznanju


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da visoko ceni Sjedinjenje Američke Države ali i dodao da taksa koja je uvedena za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinuta do 2022. ukoliko, kako je rekao, ne bude garancije za sporazum o medjusobnom priznanju u odredjenom roku.

Posle sednice Vlade Kosova, Haradinaj je novinarima potvrdio da je preko ambasadora SAD u Prištini dobio zahtev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH. Po navodima medija, to je uslov za njegov odlazak na Molitveni doručak u Vašingtonu 7. februara.  Haradinaj je naveo i da SAD nisu orijentisane ka promeni granica ili teritorija izmedju Kosova i Srbije.

"Kosovo poštuje SAD, imamo direktnu komunikaciju sa administracijom predsednika Donalda Trampa. Rekli su nam da ne budemo paranoični i da zbog pominjanja te teme blokiramo pozitivne opcije", kazao je kosovski premijer.

Govoreći o razlozima zbog kojih mu nije odobrena američka viza, Haradinaj je rekao da i pored toga što je dobio poziv da prisustvuje Molitvenom doručku, neće ići na taj dogadjaj koji organizuje predsednik SAD zbog klime koja je stvorena oko taksi.

On je ocenio i da je "nemoguće" da bi SAD mogle da preduzmu mere protiv dalje podrške Oružanim snagama Kosova.

Haradinaj je dodao da je opravdan zahtev Socijaldemokratske partije Kosova za smenu ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala.Ne odustajem od takse, makar me smenili ili odveli u Hag

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je u Račku izjavio da zahtevi za ukidanje takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

"Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem", kazao je Haradinaj, prenosi portal gazetaexpress.com.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se "sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova".

On se upitao dokle će prijatelji Kosova "da bi sprali sebe" sve svaljivati na Albance.

"Mi smo ih prihvatili kao prijatelje ali ne treba sve svaliti na jedan mali narod. Ubijali su nas i klali a sada kažu dajte deo Srbiji. Neka neko da deo zemljišta Srbiji ako sme i da vidimo kako će se provesti. Dok ja budem u Vladi nastaviću ovako i ako me smene ostaću pri ovom stavu", rekao je  Haradinaj, prilikom obeležavanja 20. godišnjice ubistva 45 ljudi u Račku.DSK je dobrodošla, ali Mustafa treba da pojasni šta je mislio pod rekonfiguracijom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će o mogućnostima uključivanja Demokratskog saveza Kosova u vladu razgovarati sa koalicionim partnerima, ali da lider te partije Isa Mustafa treba da pojasni šta je mislio pod rekonfiguracijom institucija Kosova.

Posle sednice Vlade Kosova Haradinaj je rekao da je DSK dobrodošla u institucije i da preuzme odgovornosti za zemlju.

"Što se tiče vlade ja nemam prava da iznosim svoje mišljenje, jer sam u koaliciji i konsultovaćemo se sa koalicionim partnerima šta misle o toj opciji", kazao je Haradinaj i pozvao lidera DSK Isu Mustafu da se izjasni šta podrazumeva pod rekonfiguracijom.

Prema njegovim rečima, najznačajnije je da DSK pronadje put da se uključi u dijalog sa Srbijom.

"Nije moj zahtev da DSK i Samoopredeljenje dodju u dijalog da bi gubili. Zahtev je da se pomogne institucijama Kosova za godine koje dolaze", kazao je Haradinaj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.