AAA

POLITIKA-KOSOVO | 28.01.2019 20:10 > 28.01 20:10

Portal: Haradinaj od SAD i EU traži medjunarodnu konferenciju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u pismu ambasadorima zemalja Kvinte pozvao je EU i SAD da organizuju medjunarodnu konferenciju i izneo uslove koji moraju biti ispunjeni za ukidanja taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je večeras portal Kossev.

Pozivajući se na prištinski dnevnik Koha ditore, portal je preneo da je Haradinaj u pismu tražio da konferencije ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština (ZSO), niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine.
Navodi se i da je Haradinaj tražio od Brisela da pre početka konferencije odobri bezvizni režim za gradjane Kosova, zatim primenu sporazuma o energetici sa Srbijom, uklanjanje svih vancarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu, usluge i gradjane Kosova, kao i zabranu svih akcija koje predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije vode protiv Kosova na lokalnom, regionalnom ili medjunarodnom planu.

Kosovski premijer je upozorio da će odluka o taksama na uvoz robe biti ponovo usvojena ako predložena konferencija ne bude rezultovala "sveobuhvatnim sporazumom, priznanjem Kosova i njegovim članstvom u UN".

Portal je podsetio da je ambasada SAD u Prištini prošlog petka još jednom zatražila od Vlade Kosova da ukine odluku o taksama i stvori uslove za nastavak dijaloga sa Srbijom. Haradinaj se do danas nije izjašnjavao o tom zahtevu, navodeći da mu je "potrebno vreme" da pripremi odgovor.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.