AAA

POLITIKA-KOSOVO | 05.02.2019 21:25 > 05.02 22:20

Tači: Mala korekcija granica bila bi prihvatljiva za konačni sporazum

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Vašingtonu da bi "mala korekcija granica" bila prihvatljiva za postizanje konačnog sporazuma s Beogradom, preneo je prištinski portal Gazeta ekspres.

"Ukoliko bi mala korekcija granice bila cena za postizanje konačnog mirovnog sporazuma, onda bi to moglo da bude prihvatljivo", rekao je Tači u govoru u Savetu za spoljnopolitička pitanja u Vašingtonu u prisustvu stručnjaka za regionalna pitanja.

Tači je rekao da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara. 

Prema njegovima rečima, Kosovo je uvek pobedilo kada je delovalo u koordinaciji sa SAD i dodao da je uprkos bolnim kompromisima, konačni ishod uvek bio u korist Kosova kada je bio u savezu sa SAD.
Rusija se ne bi protivila sporazumu Beograda i Prištine
Hašim tači je u Vašingtonu večeras kazao da je Rusija, koja tradicionalno podržava Srbiju, obećala da će podržati eventualno pomirenje izmedju Beograda i Prištine, javila je agencija Frans pres.

Tači je u govoru u nezavisnoj organizaciji Savet za spoljnopolitička pitanja rekao da je u novembru razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama obeležavanja 100 godine od završetka Prvog svetskog rata.
"Veoma direktno sam ga pitao kakva bi bila reakcije Rusije ako Kosovo i Srbija postignu dogovor? Njegov odgovor je bio da bi to podržao", rekao je Tači.

"Mnogo bih cenio da održi reč", dodao je predsednik Kosva.

Tači je rekao da je sve bliže dogovoru koji će doneti mir u celom regionu, dodajući da bi taj sporazum podrazumevao medjusobno priznavanje i odustajanje od svakog konflikta.

Predsednik Kosova je, kako je preneo portal Gazeta ekspres, rekao da bi "mala korekcija granica" bila prihvatljiva za postizanje konačnog sporazuma s Beogradom i dodao da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.