AAA

POLITIKA-KOSOVO | 13.02.2019 13:05 > 13.02 13:26

Stoltenberg: KBS ne mogu bez dozvole Kfora na sever Kosova (VIDEO)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Briselu da kosovske bezbednosne snage ne mogu ići na sever Kosova bez odobrenja zapovednika Kfora, jer je to "jasno utvrdjeno Briselskim sporazumom iz 2013" i NATO očekuje da se taj sporazum sprovodi.

Stoltenberg je rekao da su to "jasno predočili i mnogi saveznici" i dodao da će saveznici u NATO zbog odluke Prištine da formira vojsku preispitati obim podrške NATO osposobljavanju Kosovskih bezbednosnih snaga.

Čelnik NATO je time odgovorio na pitanje novinara kako gleda na izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je reagujući na jučerašnju Stoltenbergovu izjavu da kosovske bezbednosne snage ne mogu ići na sever bez odobrenja komandanta Kfora, uzvratio da ne postoji sever ili jug Kosova i da će nedavno proglašene kosovske oružane snage ići gde hoće na Kosovu.

U obraćanju novinarima drugog dana zasedanja ministara odbrane Atlantskog saveza, koji će sutra razgovarati o Kosovu i Kforu, Stoltenberg je rekao je on stavio do znanja Haradinaju da kosovske snage ne mogu na sever bez odobrenja komandanta Kfora.

On je podvukao da NATO ostaje na Kosovu u okviru misije Kfora na temelju mandata UN i dodao da je prisustvo Kfora bitno za stabilnost Kosova i regiona.

Stoltenberg je naveo da saveznici u NATO razmatraju saradnju koja nije vezana za Kfor i tiče se "izgradnje kapaciteta, osposobljavanja i podrške Kosovskim bezbednosnim snagama, što NATO pruža tim snagama".

"Mi ćemo preispitati nivo te podrške budući da mnogi saveznici u NATO smatraju da je neblagovremena bila odluka da se Kosovske bezbednosne snage pretvore u oružane snage i otud je potrebno da preispitamo nivo tog angažovanja", zaključio je Stoltenberg.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.