AAA

POLITIKA-KOSOVO | 17.02.2019 12:30 > 17.02 12:30

Veselji: Taksa pravična odluka, neće biti povod za pad Vlade

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je danas na svečanoj sednici povodom 11. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, da je taksa na robu iz Srbije bila pravična odluka i da neće biti povod za obaranje vlade.

"Srbija je zaslužila taksu. Državno odlučivanje ne treba da bude pojedinačno, to treba da bude institucionalna odluka. Zajedno sa SAD i EU Kosovo je sigurnije. Interesi SAD su i naši interesi. Vlada neće pasti zbog taksi, pašće jedino zarad interesa gradjana", kazao je Veselji.

Prema njegovim rečima potrebno je mnogo razloga za suspenziju taksi koje su uvedene na robu iz Srbije.

"Treba da stavimo na vagu strateške interese naše zemlje u odnosu na Srbiju, imajući u vidu i medjunarodne interese koji determinišu, Rusiju sa njenim saveznicima sa jedne strane i SAD i EU na drugoj strani. Sa SAD i EU uz sebe Kosovo je bolje i sigurnije", kazao je Veselji.

Kazao je da se strateški i geopolitički interesi zapada i Amerike u potpunosti saglasni sa interesima Kosova i albanske nacije.

"Zato Skupština i Vlada treba da ostanu iza zajedničkih opredeljenja Kosovo – SAD i EU. U suprotnom Kosovo neće pobediti, dok će se Srbija rehabilitovati. Kao lider vladajuće koalicije neću dozvoliti da ni u jednom trenutku naši odnosi sa Srbijom utiču na stabilnost i sudbinu naših institucija, prema tome ni Vlade Kosova", kazao je Veselji.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je takodje na svečanoj sednici Skupštine Kosova danas izjavio da su Albanci uvek doprinosili miru i bezbednosti i da to čine i danas na 11. godišnjicu nezavisnosti Kosova.

Haradinaj je rekao da su Albanci narod koji je uvek doprinosio procesima na Balkanu.

"Oni su plaćali cenu za sve procese koje je prošlo Kosovo u poslednjim vekovima. I danas oni doprinose miru i stabilnosti", kazao je Haradinaj.

Istakao je da je Kosovo zainteresovano za sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum sa Srbijom u sadašnjim granicama.

"Svi ćemo raditi za dobre odnose sa susedima. Zainteresovani smo za pravni sporazum sa Srbijom, za priznanje u postojećim granicama. Zainteresovani smo za unapredjenje Kosova na putu učlanjenja u NATO i EU", kazao je Haradinaj.

Svečanoj sednici su prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, bivši premijer Italije Masimo Dalema, nekadašnji šef misije OEBS-a na Kosovu tokom rata Vilijam Voker i predstavnici diplomatskog kora na Kosovu.

Centralna svečanost povodom 11. godišnice nezavisnosti Kosova biće prva parada Bezbednosnih snaga Kosova sa ovlašćenjem oružanih snaga.

I u opštinama na Kosovu organizovane su različite svečanosti povodom Dana nezavisnosti Kosova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.