AAA

POLITIKA-KOSOVO | 20.02.2019 19:55 > 20.02 19:55

Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da će, ako ove godine ne bude postignut sporazum Kosova i Srbije, doći do rizične faze odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region.

"Poslednjih 12 meseci odnosi izmedju Kosova i Srbije su pogoršani. Nemam nikakvu sumnju da ćemo, ako ove godine ne postignemo pravno obavezujući sporazum izmedju Kosova i Srbije, ući u rizičnu zonu ovih odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region", rekao je Tači na konferenciji Glas naroda oko velikog finala izmedju Kosova i Srbije, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da su iskustva iz poslednjih godinu dana "samo ojačala" njegovo "uverenje da je došlo vreme da se istorijski sporazum izmedju dve države postigne".

Tači je kazao da je i Kosovu i Srbiji potrebno okončanje vekovnog neprijateljstva i da je sada potvrdjeno da će im SAD pomoći u tome.

"Izričito priznanje izmedju dve države ključ je koji otvara vrata ovom sporazumu i okončava vekovno neprijateljstvo. I upravo ovih dana, u pismima predsednika (SAD Donalda) Trampa i (američkog) državnog sekretara Majka Pompea, upućenim kosovskom rukovodstvu, dobili smo najjasnije i najsnažnije moguće garancije od SAD da istorijski sporazum izmedju Kosova i Srbije podrazumeva recipročno priznavanje", kazao je Tači.

Na konferenciji na kojoj je Tači govorio predstavljeno je istraživanje javnog mnjenja o konačnoj fazi dijaloga, prema kojem bi korekciju granice izmedju Kosova i Srbije u zamenu za globalno priznanje Kosova i članstvo u UN podržalo 30 odsto gradjana Kosova.

Održavanje statusa kvo izmedju Kosova i Srbije podržava 16 odsto gradjana, dok je treći ponudjeni scenario formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima u zamenu za priznanje Kosova od Srbije, podržalo 10 odsto ispitanika.

Prema tom istraživanju, 62 odsto ispitanih gradjana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.