AAA

POLITIKA-KOSOVO | 12.03.2019 16:45 > 12.03 16:45

Haradinaj: Dijalog ne blokiramo mi već Srbija

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da dijalog o normalizaciji odnosa ne blokira Kosovo, već Srbija.

Na konferenciji za medije posle sednice Vlade, Haradinaj je rekao da nikada nije tražio garancije šta će se dogoditi u dijalogu već da je tražio ugovor.

"Nisam tražio garancije. Govorio sam o ugovoru. Verujem Americi i kada oni nešto kažu znam da je tako. Medjutim, zbog mnogo razloga mi zahtevamo ugovor sa elementima koje ima, uključujući i privredu i slobodnu trgovinu. To je ono što tražimo. Veće garancije od priznanja Amerike ne možemo da tražimo", kazao je kosovski premijer.

Haradinaj je kazao da kada su u pitanju odnosi sa Srbijom interesuju ih elementi ugovora.

"Ja verujem Amerikancima i kada oni kažu ovo je formula, ja im verujem. Mi tražimo ugovor da bismo znali kuda ide dijalog. Dijalog je blokirao Beograd, jer kažu da nema dijaloga bez ukidanja takse. Nismo ga mi blokirali. Mi smo bili u dijalogu znajući da smo žrtve i imamo na hiljade nestalih i žrtava", rekao je Haradinaj.

"Treba da znamo zašto idemo u dijalog", kazao je Haradinaj i dodao da je pritisak da Kosovo ukine takse "pritisak na žrtvu".

Rekao je da sa predsednikom i predsednikom parlamenta ima različita mišljenja o nekim pitanjima, ali da se slažu kada je u pitanju platforma za dijalog.Otkrivanje istine o deportaciji državljana Turske zdravo za demokratiju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas da je oktrivanje istine o deportaciji šest turskih državljana u martu prošle godine "zdravo za demokratiju i ljudska prava".

Haradinaj je na Fejsbuku napisao koje je mere Vlada na čijem je čelu preduzela nakon saznanja o deportaciji turskih državljana i podvukao da su preduzete mere obezbedile da u sličnim situacijama "budu beskompromisni" u ostvarivanju zakona Kosova.

"Bez ikakve predrasude vladavina zakona će biti naš jedini put. Otkrivanje istine, odgovornih za izbegavanje zakona će pomoći izgradnji demokratije i ljudskih prava. Niko nije iznad zakona i ni jedna institucija Kosova neće gaziti univerzalna ljudska prava", napisao je Haradinaj.

Haradinaj je po izručenju turskih državljana, a koje je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan označio kao najviše predstavnike Gulenovog pokreta na Balkanu, smenio direktora Kosovske obaveštajne agencije i ministra unutrašnjih poslova koji su bili direktno odgovorni za slučaj.

Zatražio je i izveštaje o istrazi od strane državnog tužioca, generalnog direktora Policije Kosova, generalnog sekretara MUP-a Kosova, Policijskog inspektorata Kosova, Civilne uprave avijacije i Agencije za civilnu navigaciju i odgovorio na zahtev Istražne parlamentarne komisije pred kojom je odgovarao na postavljena pitanja i predao pismeni izveštaj o morama koje je Vlada preduzela.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu izrazila je juče zabrinutost zbog uticaja politike na kosovske službe bezbednosti u slučaju prošlogodišnjeg proterivanja šest turskih državljana, bez odgovarajućeg procesa, kao navodnu pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Tu izjavu je podržala i Ambasada Velike Britanije na Kosovu.

Iz ambasade SAD na Kosovu su naveli da su bili zadovoljni formiranjem istražne parlamentarne komisije koja je "otkrila nepoštovanje zakona u vezi sa incidentom", uprkos pokušajima da se ometa njen rad.

"Nalazi komisije, koji sugerišu 31 zakonsku ili proceduralnu povredu od strane Kosovske obaveštajne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost zbog propusta glavnih bezbednosnih agencija, kao i ranjivosti sektora bezbednosti od političke manipulacije", stoji u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Ambasada SAD je pozvala kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon i podsetila kosovske lidere da organi bezbednosti treba da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom zakona.

"Ovde se ne radi samo o krivici ili ne krivici pojedinaca, već se radi o jasnom izbegavanju zakonskih procedura Kosova od strane kosovskih političara", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je "politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon ogromno kršenje demokratskih vrednosti".

"Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vodjenju spoljnih poslova, kako bi se predupredili nedozovoljeni uticaji od strane kosovskih političara u budućnosti", navedeno je u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Kosovska obaveštajna služba i policija su u saradnji sa turskim organima krajem marta 2018. godine uhapsili i u istom danu deportovali šest turskih državljana sa Kosova, od kojih su petorica bili radnici "Mehmet Akif" škola na Kosovu, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno ukinulo boravišnu dozvolu.
Iz kosovske obaveštajne službe rekli su da je nezakonito delovanje turskih državljana predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.