AAA

POLITIKA-KOSOVO | 28.03.2019 20:45 > 28.03 20:45

Skupština Kosova usvojila Zakon o zabrani igara na sreću

Skupština Kosova usvojila je danas na vanrednom zasedanju Zakon o zabrani igara na sreću u narednih 10 godina.

Nacrtom zakona predvidjena je zabrana igara na sreću, poput kladionica i kazina, izuzev Lutrije Kosova koja je javna kompanija, ali je u konačnom glasanju i njoj zabranjena aktivnost, dok je Vlada Kosova preuzela obavezu da predloži poseban zakon o lutriji.
Povod za takvu odluku je nedavno ubistvo dvojice mladića u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci.

Poreska administracija Kosova je ranije počela zatvaranje kazina koji nemaju dozvolu niti licencu za rad.

Na Kosovu je do sada funkcionisalo više od 470 lokala za igre na sreću, od kojih je budžet Kosova godišnje profitirao oko 20 miliona evra.

Pre ove sednice Skupština je imala još jednu vanrednu sednicu na kojoj je razmatrano stanje u obrazovanju zbog sukoba Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije (MONT) i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) oko nadoknade časova koji su izgubljeni u tronedeljnom štrajku prosvetnih radnika početkom drugog polugodja.

MONT zahteva nadoknadu časova, dok se USONK protivi tome pozivajući se na Zakon o štrajku u kojem je predvidjeno da nema zamene vremena koje je izgubljeno štrajkom.

Medjutim zbog nedostatka foruma nije izglasana skupštinska rezolucija kojom se zahteva da se izgubljeni časovi nadoknade na kraju ove školske godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.