AAA

POLITIKA-KOSOVO | 11.04.2019 15:50 > 11.04 15:50

Iljir Deda: Sporazum o razgraničenju izmedju Srbije i Kosova bio blizu potpisivanja

Poslanik Skupštine Kosova i potpredsednik opozicione stranke "Alternativa" Iljir Deda izjavio je da je nacrt sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji izmedju Beograda i Prištine, koji je predvidjao učlanjenje Kosova u UN i korekciju granica, "bio blizu potpisivanja početkom februara".

"Taj dokument, zajedno sa predlozima aneksa o raznim otvorenim pitanjima izradjen je od strane ekipe visoke predstavnice EU gospodje Mogerini, i predstavnika dva predsednika Tačija i Vučića", rekao je Deda za portal Istinomer.rs.

On je kazao da nacrt sporazuma u ovom trenutku nije aktuelan zbog propasti opcije o "korekciji granica" na Kosovu i činjenice da je 82 odsto gradjana Kosova, i Albanaca i Srba i pripadnika ostalih naroda, protiv promene kosovskih granica.

"Očigledno je da je ova opcija nesprovodiva, i za sada nije više na stolu. Ali nije potpuno skrajnuta zbog ogromne političke investicije i lobiranja dva predsednika i Federike Mogerini", rekao je Deda.

Potpredsednik opozicione stranke "Alternativa" tvrdi da je srpski upravljački tim za izradu Statuta ZSO završio svoj posao pre 4. avgusta 2018. godine, ali nije poslao taj Nacrt statuta u Brisel zbog zamaha pregovora o "korekciji granica".

Deda je rekao da su se Vučić i Tači sastajali u Parizu, Njujorku i Rimu.

"Ceo proces normalizacije odnosa češće je izgledao kao normalizacija odnosa lidera koji ga vode nego ono što bi trebalo da bude normalizacija odnosa dva društva. Netransparentnost tog procesa je odlika briselskog dijaloga", kazao je Iljir Deda.

On smatra da dijalog mora da se završi što pre, uz mirovni sporazum koji bi garantovao dugovečnost, ravnopravnost i prosperitet pripadnika srpskog naroda na Kosovu i albanskog u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.