AAA

POLITIKA-KOSOVO | 11.04.2019 20:15 > 11.04 20:15

EU : Nema mesta za poricanje i relativizaciju masakra u Račku

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je danas da nema mesta za poricanje i relativizaciju masakra u Račku iz januara 1999.

"Poricanje i relativizacija su u suprotnosti sa vrednostima Evropske unije i protiv projekta integracije zapadnog Balkana u EU. Poštujući žrtve vlasti treba da se uzdrže i da iskreno rade na realnoj oceni prošlosti. Region ima potrebe za pomirenjem, stabilnošću i normalizacijom odnosa", rekla je Kocijančić novinarima.

Vlada Kosova je danas na predlog zamenika premijera Envera Hodžaja usvojila odluku o izradi zakona o kažnjavanju poricanja ratnih zločina na Kosovu.

"Diskurs koji koriste srpski političari za žrtve rata na Kosovu, pokušavajući da sakriju istinu i poriču zločine koje je Srbija počinila nad civilnim stanovništvom na Kosovu je neprihvatljiv", kazao je Hodžaj.

Hodžaj je kazao da slučaj bivšeg ministra Ivana Todosijevića nije prvi, da su takve izjave i ranije davali članovi Vlade Kosova iz Srpske liste koji su naišli i na podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana izjavio da je masakra u Račku nije bilo i da je to fabrikovao Vilijam Voker, tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a.

Zbog slične izjave o Račku premijer Haradinaj je pre dva dana smenio ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivana Todosijevića.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.